Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çin Merkez Bankası Faiz Oranını Düşürdü

Çin Merkez Bankası ülkedeki likidite sorunuyla başa çıkabilmek için dev bir adım daha attı. Bankalara 29 milyar dolar değerinde bir yıl vadeli kredi sağlayan Çin ayrıca faiz oranında 10 baz puanlık bir düşüş yaptı ve oranı yüzde 3.25’ten yüzde 3.15’e çekti.

Ekonomik Kontrol

Geçtiğimiz son birkaç hafta içerisinde Coronavirüs ile mücadele etmek için çeşitli adımlar atan Çin Merkez Bankası bi yandan da likidite sorunuyla mücadele etmeye çalışıyor.

Reuters tarafından aktarılan bilgilere göre Çin Merkez Bankası faiz oranlarını düşürme kararı aldı. Özellikle Bloomberg’ün anketine katılan ekonomistler Çin’in bu yönde bir adım atacağını zaten tahmin ediyorlardı. Ayrıca Çin Merkez Bankası kısa süre önce Çin ekonomisini kalkındırmak için ekonomiye 170 milyar dolar değerinde para enjekte edeceğini açıklamıştı.

Kripto para takipçileri genelde merkez bankaları tarafından alınan bu gibi kararları eleştiriyorlar. Çünkü bu tarz hamleler ülke ekonomisinin bir merkeze bağlı olduğunu gösteriyor. Ancak Çin Merkez Bankası’nın bu hamlesi özellikle kısa vadede ekonomi için faydalı olabilir.

2020 Hedefleri

South China Morning Post tarafından aktarılan bilgilere göre Çin Hükümeti, 2020 için belirlediği ekonomik hedeflere ulaşma konusunda gayet kararlı.

Hükümet bu yüzden ekonomiyi özellikle kısa vadede kalkındıracak adımlar atmaya çalışıyor. South China Morning Post’un haberine göre özellikle yerel yönetimlerin kısa vadede daha fazla kredi vermesine olanak sağlandı. Bunun amacı da yerel işletmelerin yakın gelecekte kalkınmalarını sağlamak.

Founder Securities’in kıdemli ekonomisti Yan Se’nin açıklamalarına göre Çin Merkez Bankası’nın zaman içerisinde bu kısa vadeli planları rafa kaldırması mümkün görünüyor. Se’ye göre Çin zaman içerisinde ekonomiye para enjekte etmeyi bırakıp ters repo işlemlerine başlayabilir.

Çin Merkez Bankası özellikle Coronavirüs ile mücadele kapsamında çeşitli önlemler almaya, politikalar hazırlamaya çalışıyor. Bu süreç içerisinde düşük çaplı faiz indirimleri yapan Çin’in Coronavirüs salgını kontrol altına alındıktan sonra ne gibi politika değişiklikleri yapacağı merak konusu.

Bazı kripto para analistlerine göre Bitcoin ve diğer kripto paralar son zamanlarda Coronavirüs salgını yüzünden değer kazanmaya başladılar. Bu tahminler doğruysa Bitcoin’in de salgından sonra ne yönde hareket edeceği belli değil demektir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment