Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çin’de Kripto Dolandırıcılığı Yaptığından Şüphelenilen Sekiz Kişi Tutuklandı

Çin polisi ülkedeki kripto para yatırımcıları dolandırdığından şüphelenilen sekiz kişiyi tutukladı ve toplamda yaklaşık 6 milyon yuan (yaklaşık 946 bin dolar) değerindeki kripto paraya el koydu.

Anhui eyaletine bağlı Chizhou kentindeki yetkililer tarafından yapılan açıklamaya göre şüpheliler ile bağlantılı olduğu düşünülen suç şebekesi, kripto yatırımcılarını şu ana dek toplamda 50 milyon yuan dolandırdı.

Dolandırıcıların yatırımcılardan “anonim bir havuza” para göndermelerini isteyip bu paraları yine yatırımcıların rızasıyla akladığı ve bu şekilde yüzlerce yatırımcıyı dolandırdığından şüpheleniliyor.

Çin polisi, bir yatırımcının geçen yılın haziran ayında yaklaşık 590 bin yuan değerindeki kripto parasını kaybetmesinin ardından olayla ilgili soruşturma başlattı. Guangdong, Sichuan, Hunan gibi eyaletlerden sekiz şüpheli tutuklanırken, aralarında lüks araçların ve villaların bulunduğu on milyonlarca yuanlık varlığa el kondu.

Dolandırıcılık projesiyle ilgili resmi bir bilgi verlimezken, yerel haber kaynakları bunun Gainswap ile bağlantılı olma ihtimali üstünde duruyor.

Blockchain analiz firması Chainalysis’in incelemelerine göre dünya genelindeki yatırımcılar, kripto para dolandırıcılıkları yüzünden 2021 yılı boyunca bir önceki yıla kıyasla yüzde 81’lik artışla 7 milyar 700 milyon dolar para kaybettiler. Bunun yaklaşık yüzde 37’lik kısmının, rug pull vakalarından kaynaklandığı tahmin ediliyor.

Geçen yıla kadar Bitcoin madenciliğinin merkezlerinden sayılan Çin’deki yetkililer, “yasa dışı [faaliyetlerin] kökünü kazımak” için kripto para alım-satımına ve madenciliğine geçen yıl itibarıyla kapsamlı yasaklar getirmişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!