Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çin’deki Bitcoin ve Kripto Para Yatırımcıları Yasakları Nasıl Deliyor?

Çin hükümetinin sert kripto para yasakları halkın bu alandaki faaliyetlerini durdurmaya yetmedi.

Çin 2021 yılında kripto ticaretini yasaklamış ve bu alanda işlem yapan bireylere veya hizmet veren kurumlara hapis cezasına varan sert yaptırımlar uygulama kararı almıştı. Fakat Wall Street Journal tarafından kısa süre önce sunulan raporda, bu yasakların Çin’deki kripto para ticaretini durduramadığı ve halkın farklı yöntemlerle yasakları delerek milyarlarca dolarlık işlem hacimlerine ulaştığını ortaya koydu.

Sunulan raporda Çinli yatırımcıların birçok farklı yöntemle bu yasakları aştığına yer verildi. Bu yöntemler arasında, Telegram ve WeChat gibi uygulamalar aracılığıyla OTC (tezgah üstü) ticareti yapmak, eski usül şekilde kafelerde veya başka belirli lokasyonlarda buluşarak yüz yüze alım-satım yapmak ve VPN teknolojilerinden yararlanmak gibi farklı opsiyonlar yer aldı.

Geçtiğimiz süreçte artan baskılar sonucunda Bybit, KuCoin ve Gate.io ve Binance dahil birçok öncü kripto para borsası Çin özelindeki faaliyetlerini sonlandırarak merkezlerini başka ülkelere taşıdı. Fakat tüm bunlara rağmen Blockchain analiz şirketi Chainalysis’in Ekim 2023 tarihli raporuna göre Çin’deki kripto para hacmi milyar dolarlara ulaştı.

Kripto para ticaretini engellemek neredeyse imkansız

Veriler, Temmuz 2022 ile Haziran 2023 arasında Çinli kullanıcıların kripto para faaliyetlerinden net 86 milyar dolar nakit elde ettiğini ortaya koydu. Öte yandan geçen yıl tek bir ayda, dünyanın en büyük kripto borsası olan Binance’deki işlem hacminin yaklaşık 90 milyar dolarlık kısmının Çinli kullanıcılar tarafından yapıldığı öngörüldü.

Konu hakkında açıklamada bulunan kripto para depolama hizmeti Ballet’in kurucusu Bobby Lee, kripto para faaliyetlerini engellemenin çok zor olacağını ve Çin’in bu konuda net bir örnek teşkil ettiğini belirtti:

Kripto para ticaretinin önüne geçmek neredeyse imkansız. Bu işlemleri takip etmek çok zor. Çin’de bir milyar insan var. Ne satın aldıklarını nereden biliyorsunuz?

Konuya benzer bir yaklaşım sunan Singapur Ulusal Üniversitesi’nde finans alanında yardımcı doçent olan Ben Charoenwong, insanların gerekirse USB bellekler aracılığıyla kripto para alıp sattığını ama bu işlemleri öyle ya da böyle bir şekilde gerçekleştirdiklerini vurguladı:

Eskiden arka sokakta biriyle tanışır ve istediğiniz şey karşılığında satıcıya bir çanta dolusu para verirdiniz. Şimdi, kripto ile bir kafeye gidip onlara bir flash disk verebilir ya da cüzdan bilgilerini değiş tokuş edebilirsiniz. Bu, çanta dolusu nakit para vermekten çok daha kolay.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!