Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çin’in Teşviği Bitcoin Boğasına Ters Köşe Yapabilir: Uzmanlar Piyasayı Yorumladı!

Çin’in teşvik paketleri, Bitcoin ve Asya piyasalarından sermaye çekerek Çin hisselerini yakından etkiliyor.

Çin’in borsasında son dönemde yaşanan toparlanma, Pekin’in geniş çaplı teşvik paketlerinin etkisiyle hız kazandı. Ancak bu yükselişin, Bitcoin başta olmak üzere kripto para piyasalarından ve diğer Asya borsalarından sermaye çektiği düşünülüyor. Gözlemciler, bu durumun Asya piyasalarındaki kazançları sınırlayabileceğini belirtiyor.

Çoklu staking protokolü kurucu ortağı ve Singapur Dijital Varlıklar Derneği’nin kurucu üyesi Danny Chong, CoinDesk’e gönderdiği bir e-postada şu ifadelere yer verdi:

Çin hisselerinde son dönemde yaşanan yükseliş, teşvik paketi ve ulusal tatil haftasındaki yatırımcı faaliyetleriyle hızlandı. USDT gibi sabitkoinlerin hisse senetlerine çevrilmesi %3-5 maliyetli olsa da, %50-70 potansiyel kazanç fırsatı stratejik bir adım olarak değerlendiriliyor.

Pekin’in Teşvik Paketleri Piyasalara Sermaye Çekiyor

Atlantis Investment Management’tan kıdemli portföy yöneticisi Eric Yee, Bloomberg’e verdiği demeçte, “Çin’deki yatırımları finanse etmek için Asya genelindeki uzun pozisyonlarımızı azaltıyoruz” dedi.

24 Eylül’den bu yana Şanghay Bileşik Endeksi %20’nin üzerinde artış kaydederek Mayıs 2023’ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Hong Kong’da listelenen Çin hisselerinden oluşan Hang Seng China Enterprises Endeksi ise %25’in üzerinde bir yükseliş yaşadı.

Bu ralli, faiz indirimleri, hisse senetleri için likidite desteği, bankacılık sistemine sermaye enjeksiyonları ve emlak fiyatlarına destek sözü gibi teşvik açıklamalarının ardından geldi. Toplamda 7.5 trilyon yuan (CNY) tutarındaki bu dev teşvik, Bitcoin ve diğer riskli varlıklar için son derece olumlu bir etki yaratmaya yetti. Fakat Bitcoin fiyatı şimdilik 64 bin doları aşamadı.

Ekonomi için geçici bir değişim

Chong’a göre sermayedeki bu kayma geçici olabilir ve yatırımcılar tekrar kripto paralara yönelecek. Chong, “Bu değişim büyük olasılıkla geçici. Çin hisse senetlerindeki son yükselişin zirvesi stabilize olduktan sonra, sermayenin yeniden kripto paralara kaydığını görebiliriz.

Bu, yatırımcıların farklı varlık sınıflarına geçerek getirilerini en üst düzeye çıkarma konusunda olgunlaştıklarının bir göstergesi” diye belirtti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!