Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Coinbase’de Neler Oluyor: Yatırımcılar Akın Etti, USDC/ USD İşlemleri Askıya Alındı

Dünyanın en büyük ikinci stablecoin’i USD Coin’in (USDC) 1 dolara sabitliği bozuldu. Yaşanan bozulma sonrası yatırımcılar 1’e 1 oranında USDC:USD imkanı sağlayan Coinbase’e akın ederek işlemlerin geçici olarak askıya alınmasına sebep oldu.

Amerika’nın önde gelen kripto para borsası Coinbase yaşanan stablecoin krizinden etkilenen platformlar arasına girdi. Circle’ın iflas eden Silicon Valley Bank’da (SVB) rezervlerinin bir miktarını bulundurduğunu açıklamasının ardından USDC’nin 1 dolara olan sabitliği bozuldu. Birçok platformdan yatırımcılar ellerindeki USDC’ler başta olmak üzere alternatif stablecoinleri bozdurmaya başladı.

Stablecoin krizi sürerken bazı yatırımcılar Coinbase üzerinde 1 USDC’ye karşılık 1 USD’lik dönüşümün yapılabildiğini fark etti. Kısa sürede sosyal medya üzerinden yayılan bu bilgi ile yatırımcılar bahsi geçen dönüşümü gerçekleştirmek için Coinbase’e akın etti.

Peg’i bozulan USDC sebebi ile farklı borsalardan 1 dolara eşit olan USDT karşılığında, 1 doların altında olan USDC alan yatırımcılar dönüştürdükleri USDC’leri (örneğin: 1 USDT > 1,03 USDC) Coinbase’e transfer etti. Transfer sonrasında USDC’leri Coinbase üzerinden 1’e 1 oranında USD’ye çevirdi. Ellerindeki USD ile tekrardan herhangi bir kripto para alarak bu kripto parayı Coinbase’den başka borsaya gönderen yatırımcılar, daha sonrasında tekrardan USDC alarak döngüyü defalarca gerçekleştirdi ve Coinbase üzerindeki 1’e 1 oranında USDC dönüşümünden faydalandı.

Sosyal medya üzerinde hızla yayılan bu dönüşüm yöntemi sebebi ile yatırımcılar borsaya akın etti ve Coinbase üzerindeki tüm kripto paralar piyasaya göre daha yüksek fiyatlardan işlem görmeye başladı. Bir başka borsadan daha ucaza aldıkları USDC’leri USD’ye dönüştüren yatırımcılar, paralarını Coinbase’den çıkarmak için satın aldıkları varlıkların fiyatının yükselmesine sebep oldu.

Bir süre sonra Coinbase USDC/ USD dönüşümünü askıya aldığını açıkladı. Yapılan açıklamada bu dönüşümün bankalar üzerindeki transferleri temsil ettiğini, hafta sonları ise bankaların kapalı olması sebebi ile işlemlere pazartesi günü tekrardan devam edileceğini ifade etti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!