Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

CoinMarketCap Bitcoin Fiyatını Nasıl Hesaplıyor?

CoinMarketCap: Kripto Para Verilerinin İhtiyacı Olan Kurtarıcı

Eğer bir kripto para meraklısı veya kripto taciri iseniz, büyük ihtimalle çoktan CoinMarketCap.com‘u ya duymuş ya da kullanmışsınızdır. Site sizin çeşitli kripto para birimlerinin birim fiyatını, hacmini, toplam piyasa değerini ve buna benzer istatistikleri görebilmenizi sağlıyor. Mevzu bahis CoinMarketCap LLC ürünü bütün kripto para varlıklarının ticareti ile ilgili tarihsel fiyat/hacim verilerini içinde bulunduruyor. Bu sebeple site, neredeyse bütün kripto para birimlerinin veri ihtiyacının adeta kurtarıcısı haline geldi.

Analistler CoinMarketCap’i sadece verileri görmek için değil ancak aynı zamanda çıkarımlarda bulunmak ve çeşitli kripto para birimleri hakkında tahminler yapmak için  de kullanıyorlar. Özellikle bu yüzden site üzerindeki bilgilerin, ki özellikle fiyat bilgisinin, hatasız ve tarafsız olmasını gerektiriyor. Bu sebeple hesaplanan verilerin nasıl hesaplandığını ve bunu mümkün kalan matematiksel işlemleri enine boyuna bilmek size bir çok fayda sağlayacaktır. Sitedeki toplam piyasa hacminin, fiyat birim fiyatının toplam arz miktarı ile çarpılarak oluşturulduğunu biliyoruz. Peki bu birim fiyat nasıl hesaplanıyor? CoinMarketCap üzerindeki birim fiyat ise her piyasada belirtilen ortalama fiyatların bir kere daha ortalamasını alarak belirleniyor. Yani kısaca diğer piyasalardaki fiyat ortalamalarının ortalamasını alarak.

Peki Bitcoin Fiyatı Nasıl Hesaplanıyor?

Yatırımcılar, analistler veya sadece kripto paralara ilgi duyan kişiler olarak CoinMarketCap üzerindeki kripto para fiyatlarını etkileyen potansiyel faktörlerin neler olabildiğini derinlemesine bilmek isteriz değil mi? Örneğin aşağıdaki 21 Mayıs sabah 08:50 saati civarındaki Bitcoin piyasa verilerine bir göz atalım:

Yukarıdaki fotoğrafta ‘A’ sütunu söz konusu kripto para biriminin 24 saatlik toplam hacmi olan ‘C’ sütununun,  ‘B’ sütunundaki halinin yüzdelik dilim olarak okunuşunu ifade eder. Yani ‘A’ sütununun ‘D’ sütunundaki değer ile çarpımı bize söz konusu borsanın hesaplamadaki fiyat payını verir. Bütün fiyat paylarını ekledikten sonra kripto para için hesaplanan son değere ulaşıyorsunuz. Yukarıdaki örnekte OKex borsası (BTC/USDT ticari eşleşmesi için) 8,498,55’lik bir fiyat vererek, Bitcoin için CoinMarketCap üzerinde verilen fiyatlara %3.53 oranına kadar etki sağlayabiliyor.

Esas itibariyle, CoinMarketCap tarafından Bitcoin için hesaplanan 8513.81 fiyatı Bitcoin’in çeşitli borsalardaki listelenme fiyatlarının ortalamasından oluşmakta. Atanan bu değer, işlem hacmini toplam piyasa hacmiyle karşılaştırdığınızda da uygunluk temsil eder. Bunun için gereken benzer formül ise şu şekilde olmalı:

Fiyat(BTC)(v1*p1) + (v2*p2) + (v3*p3) + (v4*p4) + (v5*p5)….. ve böyle devam ediyor.

Formül içindekiler ise şu şekilde açıklayalım:

Çeşitli borsaların %’lik hacimleri (yukarıdaki A sütunu) v1, v2, v3, v4, v5 vb. şeklinde temsil edilmiştir.

Çeşitli borsalardaki $ fiyat bölümü ise (yukarıdaki D sütunu) p1, p2, p3, p4, p5 olarak temsil edilmiştir.

Bu şekilde bizim yukarıdaki örneğimize göre durum tam olarak şu:

8,513.81 = (0.353*8498.55) + (0.330*8499.66) + (.0261*8493.35) + (.0249*8509.40) + (.0235*8579.67)………….. vb.

İki Önemli Çıkarım

Şimdi bu bilgiler bize iki önemli çıkarım sağlıyor:

  1. Belirli bir  kripto para için herhangi bir borsada ne kadar fazla hacimde işlem yapılırsa, son fiyat üzerinde o kadar çok etki kurma şansı artacak.
  2. Etkili (yüksek hacme sahip) borsalardaki mevcut fiyat ne kadar yüksek olursa, CoinMarketCap sitesine yansıtılan son fiyat da o kadar yüksek olacaktır.

Teoride, varsayalım ki XYZ borsası, ABC kripto para biriminin fiyat hesaplamalarında %8-9’luk bir etkiye sahip. Şimdi bazı olumsuz haberler XYZ borsasının ABC kripto para biriminin değerini gün içerisinde iyi bir yüzde oranında düşürmesine sebep oldu. Bu durumda CoinMarketCap üzerinde yansıtılan fiyat üzerinde de aynı oranda bir düşüş görürüz.

Alternatif olarak, eğer PQR borsasındaki bir aktivite, DEF kripto para biriminin borsa üzerindeki fiyatına bir artış yaşatırsa, eğer PQR borsası DEF kripto para biriminin çok düşük bir ticari hacmine sahipse (yani borsada çok düşük miktarlarda bu kripto para biriminin ticareti yapılıyorsa), bu durum CoinMarketCap üzerindeki fiyat oranını pek fazla etkileyemeyecektir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment