Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Dijital Parayı Destekleyen Marshall Adaları Cumhurbaşkanı, Güvensizlik Oyuyla Karşı Karşıya

Marshall Adaları Cumhurbaşkanı Hilda Heine, olası bir güvensizlik oyuyla karşı karşıya olabilir. Radio New Zealand News gibi kaynaklara göre bunun sebebi, Heine hükümetinin ulusal bir dijital para üretmek istiyor olması.

Marshall Adaları Parlamentosu başlangıçta olası bir ulusal dijital para fikrini destekliyordu. Şubat ayında Parlamento’nun desteğini almayı başaran hükümet, bu yılın sonlarında SOV adı altında yeni bir dijital para üretmeyi planlıyordu. Heine o dönemlerde yaptığı açıklamalarda atılacak bu adımın, Marshall Adaları’nın milli bağımsızlığının bir göstergesi olacağını söylüyordu.

Ancak Pazartesi günü sekiz farklı senato Heine hükümetine karşı bir güvensizlik oyu başlattı. Marshall Adaları’ndaki yasalara göre güvensizlik oyu verildikten sonraki beş-on gün içerisinde bir oylamaya gidilmesi gerekiyor.

Ülkenin eski cumhurbaşkanı Casten Nemra, oylama sırasında olası bir dijital para üretiminin ülkeni olumsuz etkileyeceğini söyledi. Nemra’ya göre bu dijital para planı, ülkenin önde gelen finans kurumlarıyla olan ilişkileri olumsuz etkileyebilir. Nemra’nın ‘finans kurumları’ derken kast ettiği şeyin özellikle Uluslararası Para Fonu (IMF) ve ABD Maliye Bakanlığı olduğunu söyleyebiliriz.

IMF bundan birkaç ay önce özel bir rapor yayınlayarak Marshall Adaları’nı dijital para üretmemesi yönünde uyardı. IMF’e göre ulusal bir dijital para, ülkenin ekonomisine ciddi bir zarar verebilir. IMF, Marshall Adaları’ndaki yetkililere ellerinde yeteri kadar detaylı düzenlemelerin olmadığını hatırlattı.

Heine ulusal bir dijital para projesinden bahsettiği sıralarda Venezuela kendi kripto parası olan Petro’yu oluşturma aşamasındaydı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment