Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Dikkat! 1’i Türkçe, 25 Google Play Uygulaması ‘CryptoJacking’ Uygulamasına Devam Etmekte!

Sophoslabs isimli araştırma kurumunun yakın zamanda yayınladığı bir rapora göre, resmi Google Play mağazası üzerinde en az 25 adet Android tabanlı olup kullanıcıların cihazlarını haberleri olmadan madencilik için kullanan ‘cryptojacking‘ uygulamaları mevcut.

Sophoslabs’ın iddiası, söz konusu 25 uygulamanın kodlarının içerisinde cryptojacking yapmayı sağlayan satırların da bulunduğu yönünde.  Korkutucu olan ise söz konusu 25 uygulamanın ”120.000’den daha fazla indirilip yüklenmesi” oldu.

Cryptojacking temasına sahip olup kullanıcıların bilgisi olmadan madencilik yaptığı iddia edilen 25 uygulama ise şu şekilde:  LHDS Vendors, Mobeleader, Palkar, Dizi Fragmanları, Helper for Knight Game, Game Viet 2048, Trance Droid, A Paintbox For Kids, Afterlife: RPG Clicker CCG, Dominoes Games, Info Guru Pendidikan, Lighton, Tapbugs ve Gadgetium tarafından üretilen 11 diğer uygulama.

Dizi Fragmanları isimli Türkçe uygulamanın geliştiricisi olarak da Türk bir isim olan Oguzhan Kivrak öne çıkmakta.

Firmanın raporuna göre söz konusu 25 cryptojacking uygulamasının 22 tanesi Coinhive’ın kodunun bir bölümünü içermekte. Lighton ve Mobeleader kendi serverlarında kendilerine özel madencilik scriptlerine sahip iki uygulama olarak diğerlerine göre fark yaratmakta. A Paintbox for Kids uygulaması ise Xmring isimli teknolojiden faydalanmakta. Xmrig ”XMR’nin yanı sıra bir kaç ekstra kripto para birimi madenciliği de yapabilen açık kaynaklı bir CPU madencisi” olarak raporda vurgulanıyor.

Google‘ın Haziran ayında uygulamaya koyduğu madencilik yapan uygulamaların yasaklanması kararından sonra hala bu tarz şeylerin yaşanması ise gerçekten endişe verici.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment