Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Döviz Kuru Yerli Bitcoin Yatırımcısını Nasıl Etkiledi?

Yerli kripto para yatırımcıları şu anda birbirinden farklı paritelerle işlem yapabiliyorlar. Bitcoin almak için isteyen TRY, isteyen USD kullanıyor. Eğer Bitcoin ile yaptığınız işlemlerde USD veya USD’ye sabitlenmiş bir token (USDT gibi) kullanıyorsanız işlem yapmadan önce sadece Bitcoin fiyatına değil döviz kuruna da bir baksanız iyi olur.

Eğer yatırım yaparken sadece USD kullanıyorsanız Bitcoin ile işlem yaparken döviz kurunu göz önünde bulundurmak zorunda olmayabilirsiniz. Ancak eğer Bitcoin alırken veya satarken bir şekilde TRY kullanıyorsanız ya da en azından borsadan paranızı TRY olarak çekiyorsanız döviz kuruna bakarak fazladan kazanç sağlayabilirsiniz.

Geçen Haftadan Örnek

Elbette birçok yatırımcı yatırım yaparken döviz kurunu ve piyasadaki genel trendi göz önünde bulunduruyor. Fakat döviz kurunda normal şartlar altında çok büyük hareketlilikler olmadığı için küçük hareketlilikler gözardı edilebiliyor. Fakat geçtiğimiz hafta küçümsenemeyecek gelişmeler yaşandı.

Dolar kuru bu ayın başında 6.08 civarındaydı. Ancak ABD Doları aradan geçen birkaç hafta içerisinde hızla değer kazandı ve dolar kuru 6.73’e kadar dayandı. Eğer bu süreç içerisinde bir yandan döviz kurunu takip edip bir yandan BTC ile işlem yaptıysanız fazladan kazanç sağlamış olabilirsiniz.

Bir aylık kur değişimi

Bunu bir örnekle anlatmak için 27 Mart ve 4 Nisan (bügün) tarihlerindeki verileri ele alalım. 27 Mart tarihinde Bitcoin’in fiyatı 6 bin 800 dolar seviyesindeydi. Döviz kuruysa 6.46’ydı. Bitcoin fiyatı bugün de 6 bin 800 dolar (aşağı yukarı) seviyesindeydi. Döviz kuruysa 6.73’e kadar gelmiş durumda.

20 Mart- 4 Nisan tarihleri arasında Bitcoin fiyatı

Döviz kurunun önemini daha iyi gösterebilmek için Bitcoin fiyatının 27 Mart ve 4 Nisan tarihlerinde birebir aynı olduğunu varsayalım. Eğer bir yatırımcı 27 Mart tarihinde elindeki BTC’yi satıp USDT almış olsaydı 6 bin 800 USDT almış olurdu. Bu USDT’lerin TRY bazındaki değeri hemen hemen 43 bin 930 lira olacaktı. Fakat eğer aynı yatırımcı BTC fiyatındaki ve döviz kurundaki hareketliliği öngörüp elindeki BTC’leri 27 Mart’ta değil de 4 Nisan’da satsaydı eline yine 6 bin 800 USDT geçmiş olacak ama bu USDT’lerin toplam değeri hemen hemen 45 bin 780 lira olacaktı.

Doların bu kadar hareketli olduğu şu günlerde yerli yatırımcılar bu yüzden Bitcoin ile işlem yaparken döviz kurunu da göz önünü bulundurmalılar. Çünkü yatırımcılar Bitcoin fiyatı aynı olsa bile, döviz kurundaki gelişmeleri öngörerek normalde kazanacaklarından neredeyse 2 bin lira daha fazla para kazanabiliyorlar.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment