Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ECB Başkanı Christine Lagarde Dijital Euro Hakkında Konuştu: Jeopolitik veya siyasi sınır tanımamalı

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, Frankfurt Forumu’nda “dijital euro” üzerine açıklamalarda bulundu.

ECB Başkanı 28 Eylül tarihinde Atlantik Konseyi’nin Frankfurt Forumu’nda ABD-Avrupa JeoEkonomisi üzerine konuşurken dijital euro hakkında da bazı açıklamalara yer verdi.

Lagarde, dijital euronun jeopolitik veya siyasi sınırları tanımaması gerektiğini ayrıca uygun şekilde düzenlenmesi ve denetlenmesi gerektiğini belirtti. Paranın anatomisi hakkında ise “daha az anonimliğe sahip dijital banknot” ifadelerini kullandı. Başkan dijital varlıkların henüz yeni bir varlık sınıfı olmasına rağmen sınır ötesi ödemeleri büyük ölçüde kolaylaştırabileceğini bu yüzden yeterli önemin verilmesi gerektiğini ifade etti. Lagarde, dijital bir euro çıkarmadan önce Avrupa makamlarının yanı sıra ABD ve diğer egemenlerle de istişare edilmesinin uygun olacağına değindi.

ECB dijital euroya dair iki yıllık araştırma sürecinin yarısına gelmiş bulunsa da henüz dijital euro çıkarmaya karar vermedi. Lagarde, dijital euronun bir ülke tarafından resmi para birimi olarak kabul edilmesinin potansiyel sonuçlarından bahsetmese de para birimi ikamesinin riskleri daha öncesinde de ECB tarafından ele alınmıştı. Ayrıca Avrupa Merkez Bankası, dijital euro uygulamaları için prototipler üzerinde çalışmak üzere beş ödeme sağlayıcısını görevlendirmişti.

Öte yandan ECB Yöneticisi Fabio Panetta, dijital euronun Avrupa dışındaki yerleşiklerin kullanımı konusunda düzenlemeler getirilerek ve dijital euronun diğer yatırım araçlarının yerini almasının engellenmesi gerektiğini ifade etti.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!