Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ekonomisi Kötü Giden Ülkelerde, Kripto Paralar Büyük Bir Alternatif Haline Gelmiş Durumda

Dünya üzerinde birçok ülke, son dönemde ciddi ekonomik sıkıntılar yaşıyor ve bu ülkelerin sayısının üzerine, uzun süredir ciddi yokluklar çeken Afrika ülkeleri ve onları kötü ekonomileri de eklenince; kripto paralar bu noktada o insanların bir nevi imdadına yatişiyor.

Özellikle Nicolas Maduro’nun başkanlığını yaptığı Venezuela’da hiper enflasyon artık çok çok ütopik boyutlara ulaşırken, ülkede kripto para kullanımı yaygın bir şekilde artmaya devam ediyor.

Hatırlayacağınız üzere, sizlere NANO topluluğunun Venezuela’da zorluk yaşayan bir kişiye Reddit üzerinden nasıl yardım ettiğini anlatan bir haber sunmuştuk. Bu durum, itibari para noktasında ciddi zorluk yaşayan ülkelerde kripto paraların nasıl başarılı bir alternatif olarak ön plana çıkabileceğinin, aslında gayet güzel bir kanıtı.

Volalite elbette ki kripto paraların bu noktada yaşadığı en büyük sıkıntı ancak bu durumun zamanla azalacağını ifade eden ekonomistler, kripto paraların özellikle bazılarının nakit paraya bu ülkelerde ciddi bir rakip olabileceğini ifade ediyor.

Yıllık enflasyon oranı tam olaran %15 bin 657’ye kadar çıkan Venezuela’da Bolivar’ın pratik anlamda değeri hemen hemen kalmamış durumda. Ülkedeki yerel maçlarda Bolivarlar, konfeti niyetine sahaya atılıyor ve halk; kendine Bolivar banknotlarından çantalar yapıyor.

Çok kaba ve üstün körü bir hesapla Venezuela’nın gayri safi milli hasılasının 330 milyar dolar olduğu göz önüne alınırsa, eğer tüm halkın tek bir kripto para kullanması durumunda o kripto paranın hem stabil bir değeri olacağı hem de hiperenflasyona maruz kalmayacağı düşünülebilir.

Kötü Kripto Para İmajı vs. İyi Kripto Para İmajı

Ana akım medya, sıklıkla Bitcoin ve diğer kripto paraların yasa dışı işlerde kullanıldığını belirten açıklamalar yapsa da, aslında Bitcoin ve kripto paraların bağışlarda da artık aktif bir şekilde kullanıldığı gayet açık.

https://twitter.com/eatBCH_VE/status/1013218090115649537/photo/1?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1013218090115649537&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.newsbtc.com%2F2018%2F07%2F15%2Fcryptocurrencies-helping-developing%2F

Örneğin bu tweette de görebileceğiniz EatBCH organizasyonu, Bitcoin Cash bağışlarını kabul eden ve de bu bağışları Venezuela ve Güney Sudan’daki insanların temel ihtiyaçlarını gidermek için harcayan bir kuruluş. Hesapları şu ana dek 21.8 BCH tutarında bağış alan bu kurum yaklşık 22 bin 800 dolara denk gelen bu rakamın 6 bin dolarını kullanıp birçok insana yardım eli uzatmış.

Çok ciddi oranda enflasyon ile mücadele eden bu iki ülkede yaptığı yardımlarla alkış toplayan Eat BCH’ye bir övgü de CSIS yöneticisi Moises Rendon’dan geldi. Rendon, yaptığı açıklama şu ifadeleri kullandı:

”Kripto paralar, dünya çapındaki bağış kampanyalarının işini çok kolaylaştıran enstürmanlar. Bunların en güzel örneği kesinlikle EatBCH organizasyonu. Bu yeni yaklaşım, Venezuela vatandaşları arasında kendine güzel bir yer edinmişe benziyor. Bu noktada bu tarz bağışların daha fazla ön plana çıkarılması ve desteklenmesi, çok yerinde bir hamle olacaktır.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment