Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Rapor: ABD, Kripto Sektörüne Toplam 2.5 Milyar Dolar Ceza Kesti

Blockchain analiz şirketi Elliptic’in raporuna göre ABD’deki yasal regülatörler, Bitcoin’in ortaya çıktığı 2009 yılından bu yana kripto para sektöründeki kuruluşlara toplamda 2.5 milyar dolar para cezası kestiler. 

Elliptic tarafından paylaşılan bilgilere göre kripto para şirketleri, son 12 yıl içerisinde ABD’nin Menkul Kıymet ve Borsa Komisyonu (SEC), Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu (CFTC) gibi regülatörlerinden kayıt dışı menkul kıymet satmak, yatırımcıları dolandırmak gibi sebepler nedeniyle 2.5 milyar dolar para cezası aldı.

Kripto para şirketlerine en çok ceza kesen regülatör, 1.69 milyar dolar ile SEC olurken onu 624 milyon dolar ile CFTC izledi.

Bloomberg’in aktarımına göre bu cezaların büyük bir kısmı geçen yıl içerisinde kesildi. Geçen yılın haziran ayında, TON adlı blockchain projesi için 1.7 milyar dolar yatırım alan ve 2019’da kendisine SEC tarafından dava açılan Telegram’a 18.5 milyon dolar para cezası verilmişti.

Elliptic’in kurucularından Tom Robinson, kripto para şirketlerine kesilen cezaların sektör adına olumlu olduğunu düşünüyor:

“Bu para cezaları, kripto para sektörünün hiç regüle edilmemiş olmadığını gösteriyor. Kripto varlıkların yasa dışı kullanımını kısıtlamak, cezalandırmak için mevcut kanunlar ve regülasyonlar kullanılıyor.

Bu cezalar kripto sektörünü yavaşlatmadı, aslında onun büyümesine katkıda bulundu. Bunlar tüketicilere rahatlık; işletmelere regülasyon açısından açıklık sağlıyor.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!