Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Endişe Verici İddia: Bir Bitcoin İşlemi 205 KG Karbondioksit Emisyonu Mu İçeriyor?

Kripto para birimleri ve özellikle Bitcoin, ilk tanıtılmasından bu yana çok defalar tükettiği enerji ve çevreye verdiği zarar ile eleştirildi.

Özellikle madencilik alt yapısı bulunan Proof-of-Work (iş ispatı) protokolünü kullanan kripto para birimlerinin, tükettikleri enerji ile çevreye en büyük zararı verdiği ve zaman zaman birçok ülkeden bile daha fazla enerji tükettiği vurgulanırken, geçtiğimiz Eylül ayında Kai Sedgwick bütün bu çevreye zarar haberlerinin ciddi bir anlamda abartıldığını ifade etmişti. Node Blockchain kaynağının yayınladığı bir yazıda, kripto para madenciliklerinin  İzlanda veya Kanada gibi en ucuz elektriğin yer aldığı bölgelere gidip hem elektrik pazarını geliştirdiklerini hem de iş gücü konusunda büyümeye neden olduklarını belirtilmişti.

Yine de, 2019 yılının başlarında Avustralya içerisinde gerçekleştirilen bir konferansta konuşan Yeni Zelanda hükümet yetkilisi Merrin Macleod, tek bir Bitcoin işleminin bile 205kg karbondioksit emisyonu içerdiğini vurguladı ve konu hakkında kapsamlı bir sunum yaptı.

Seyircilere seslenen Macleod, ”eğer kurumunuz Bitcoin kullanıyor veya kabul ediyorsa, bunu durdurmak şirketinizin karbon emisyonlarını azaltmak için yapabileceğiniz neredeyse en iyi şeydir” ifadesi ile Bitcoin’e karşı olan eleştirileri de bir tık üst seviyeye çıkartmış oldu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment