Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ethereum Kurucusu Libra Konusunda Endişeli

Ethereum kurucularından Mihai Alisie, Facebook‘un geliştirdiği Libra adlı dijital para projesinden bir hayli endişeleniyor.

Mihai Alisie geçtiğimiz günlerde Bloomberg’e konuştu ve Facebook’un geliştirdiği Libra adlı dijital para projesi hakkında bazı açıklamalarda bulundu.

Kripto para sektöründeki bazı isimler Facebook’un dijital para projesinin merkezi olacağını düşünüyorlar. Facebook yetkilileri ise bu görüşe katılmıyor, Libra’nın yalnızca Facebook tarafından değil birkaç farklı kuruluş tarafından yönetileceğini ve dolayısıyla merkezi olmayacağını söylüyorlar.

“Merkezi Libra”

Ethereum kurucularından Mihai Alisie, Facebook’un geliştirdiği dijital paranın merkezi olacağını düşünen isimlerden biri. Alisie’ye göre Facebook; regülatörlerden gerekli izinleri alabilmek için bu projeyi “merkezsizmiş” gibi göstermeye çalışıyor.

Alisie’ye göre Libra projesi bundan birkaç sene sonra çok fazla merkezileşmeye başlayabilir ve Libra tamamen Facebook, PayPal, Visa gibi şirketler tarafından yönetilmeye başlayabilir.

Alisie kontrolün tamamen bu şirketlerin eline geçmesi halinde Libra kullanıcılarının özgürce hareket edemeyeceklerini, bu ağda zamanla sansür uygulanmaya başlayacağını düşünüyor ve şu soruyu soruyor:

“Kendi cihazınızdan ne paylaşıp paylaşmayacağınıza bu şirketler mi karar verecekler?”

Alisie ayrıca bu projenin merkezileşmesi halinde yalnızca Libra kullanıcılarının değil diğer insanların da etkileneceğini, bu durumun adeta bir kelebek etkisi yaratacağını düşünüyor:

“Bu ekonomiden, politikadan tutun gözetim ve veri gizliliğine kadar o kadar fazla şeyi etkiliyor ki. Facebook Dünya genelindeki insanların davranışlarını aktif bir şekilde manipüle ediyor.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment