Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ethereum 2.0 Güncellemesinin Avantajları Açıklandı

Vitalik Buterin, Ethereum 2.0 güncellemesi hakkında bir gönderi paylaşmış ve 1 Aralık 2020’de yayınlanacağını duyurmuştu. 6 Kasım’da paylaştığı bir tweette ise Buterin, Ethereum 2.0 ağının avantajları üzerine bazı bilgiler sunduğunu açıkladı. Buterin’e göre, PoW tabanlı sistemlerin bazı olumlu özellikleri olmasına rağmen Proof-of-Stake (PoS) kullanan ETH 2.0 aynı maliyetle daha yüksek güvenlik imkanı sunuyor.

Ethereum kurucu ortağı Vitalik Buterin, ETH 2.0 güncellemesi haberinin ardından fazla bekletmeden ETH 2.0’ın avantajlarından bahsetti. Buterin, PoW’un tartışmasız bazı faydaları olduğunu kabul ederek PoS tabanlı ETH’nin daha güvenli olduğunu yazdı. Bunu yaparken Buterin, PoW ve PoS sistemlerine %51 oranında yapılan saldırıların ne kadara mal olduğunu karşılaştırdı.

Maliyetler karşılaştırıldı

Vitalik Buterin’in güncellemeyle ilgili paylaştığı gönderi U.Today’in haberine de konu oldu. Haberde, GPU tabanlı PoW üzerinde 6 saatlik bir saldırının maliyetinin 0.26 USD olduğunu tahmin edildiği aktarıldı. Bununla birlikte, ASIC tabanlı PoW üzerindeki madencilik ekipmanlarının çok daha yüksek maliyetli olduğunu belirten Buterin, böyle bir sistemde gerçekleşebilecek bir saldırının %66 oranında bir sermaye gerektirdiğini söyledi. Yani madencilik yapan kötü niyetli bir kişi, 1 dolar ele geçirmek için 486.75 dolar harcamak zorunda kalıyor.

PoS tabanlı sistemlerde ise kötü niyetli kişilerin saldırılarının gerçekleşebilmesi için 6.667 yıl gibi bir süre gerektiği ifade edildi. Bu durumda toplam saldırı maliyeti ise 2.189 dolara tekabül ediyor.

PoS tabanlı ETH’nin diğer avantajları

PoS sistemlerinin merkeziyetsiz olması nedeniyle PoW’a göre savunma kapasitesinin daha yüksek olduğu belirtildi. Buterin’e göre GPU veya ASIC tabanlı PoW sistemlerine yapılacak %51’lik saldırılar çok daha savunmasızken PoS üzerinde durum farklı. Buterin, PoS tabanlı ağa yapılacak olan saldırıların kötü niyetli kişi için milyonlarca dolara mal olacağını söyledi.

Vitalik Buterin, bir diğer avantaj olarak PoS sistemlerinin basit bir dizüstü bilgisayarda ya da bir VPN üzerinde gerçekleştirilebilmesi olarak gösterdi. GPU ve ASIC madenciliği ise yüksek miktarda elektrik tüketimi, pahalı donanımlar ve büyük depolar gerektiriyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!