Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ethereum İçin Devrim Niteliğinde Teklif: Yüzde 50 Artış Gelebilir!

Ethereum (ETH) geliştiricileri, ağ verimliliğimi %50 artıracak kritik bir teklifte bulundu.

Ethereum’un yeni bir teklifi olan EIP-7781, blockchain’in slot süresinin 12 saniyeden 8 saniyeye düşürülmesini öneriyor. Bu durumun ağ verimliliğini %50 arttırması bekleniyor.

Slot süresi, Ethereum ağı üzerinde yeni blokların önerildiği aralığı ifade ediyor. Bu aralığın kısaltılması, daha sık blok üretilmesine olanak tanıyarak ağın genel verimliliğini artırmayı hedefliyor.

Araştırmacı Ben Adams, bu teklifin amacı olarak rolluplar için gecikmeyi azaltmak ve işlem hacmini yaklaşık %33 oranında artırmak olduğunu belirtti. Teklif, blok başına gaz limitini 30 milyon dan 40 milyona çıkarma veya blob kapasitesini 6’dan 8’e genişletme gibi bir yönteme benziyor. Ancak, kaynakları zorlamadan bu faydaların elde edilmesi amaçlanıyor.

Eğer kabul edilirse, teklif slot süresini kısaltmayı hedefliyor; blok başına işlem limitini veya blob kapasitesini artırmak yerine. Her blokun boyutu sabit kaldığı için, zirve bant genişliği — anlık olarak gereken maksimum veri transfer hızı — artmayacak.

Bu teklif, Ethereum’un ağ ölçeklenebilirliğini artırma çabalarının bir parçası olarak ön inceleme ve tartışma aşamasında bulunuyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!