Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ethereum Istanbul Güncellemesini Başarıyla Tamamladı

Ethereum, bu yılki St. Petersburg ve Constantinople güncellemelerinden sonra Istanbul güncellemesini de başarıyla tamamladı.

Bugün TSİ 03:25’te 9.069.000 numaralı blok kazıldı ve Ethereum ağı böylece Istanbul hard forkuna geçiş yapmış oldu.

Güncellemeye Genel Bakış

Ethereum’un uzun süredir beklenen Istanbul forku bu sabaha karşı tamamlandı. Fork sırasında Parity Ethereum kullanıcılarıyla ilgili ufak bir sorun yaşansa da sürecin genel olarak sorunsuz bir şekilde tamamlandığını söyleyebiliriz.

Bu güncellemeyle birlikte toplamda altı yeni kural (veya Ethereum Geliştirme Önerisi) kabul görmüş oldu. EIP 152, 1108, 1344, 1844, 2028 ve 2200 olarak numaralandıran bu kurallar genel olarak şu üç şeyle ilgililer:

  • Deniol-of-Service (DDoS) saldırılarına karşı dayanıklılık (EPI 1344)
  • Ethereum ağı artık Zcash ile daha uyumlu bir şekilde çalışıyor (EPI 152)
  • Gaz maliyetleriyle ilgili değişiklikler (EPI 1108, 2028 ve 2200)

Ethereum’daki gaz maliyetlerinin düşürülmesiyle birlikte ağdaki bant aralığı artırılmış oldu. Bunun amacı zk-SNARK gibi zero-knowledge teknolojilerinin kullanımını geliştirmek.

Ne Yapılmalı?

Ethereum kullanıcı şu an için herhangi bir şey yapmak zorunda değiller. Bu kullanıcılar Ethereum’u her zaman olduğu gibi kullanmaya devam edebilirler.

Ethereum madencileri ve düğüm operatörleri ise en güncel Ethereum sürümüne geçiş yapmak zorundalar. Aksi takdirde Istanbul güncellemesini Rinkeby, Goerli veya Ropsten ile birlikte kullanamayacaklar. Ayrıca Istanbul forkuna geçiş yapmayan madenciler ve operatörler, Ethereum’un güncel versiyonunda işlem yapamayacaklar.

 

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment