Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ethereum, Piyasanın Beklentisini Karşılayamadı: Yüzde 20’lik Düşüş Geldi

Bitcoin (BTC) borsa yatırım fonlarının (ETF) aksine Ethereum (ETH) ETF’leri, yatırımcıların beklentilerini karşılamadı.

Borsa yatırım fonlarının büyük çaplı alım-satım işlemlerini istikrarlı fiyatlarla yapmayı kolaylaştırması, bunun piyasadaki likiditeyi olumlu şekilde etkilemesi bekleniyordu.

11 Ocak’ta Bitcoin ETF’lerinin piyasaya sürülmesiyle birlikte bu beklenti gerçekleşti. Ancak Ethereum için aynısı söylenemiyor.

Ethereum likiditesi azalıyor

Temmuz’da Ethereum için dokuz farklı ETF açıldı. Ancak bu tarihten beri Ethereum’un emir defterindeki likidite azaldı.

ABD merkezli merkezi borsalarda, ETH pariteleri için ortalama yüzde 5 piyasa derinliği yüzde 20 azalarak yaklaşık 14 milyon dolara geriledi. Diğer ülkelerdeki merkezi borsalarda ise yüzde 19 düşüşle 10 milyon dolar seviyelerine indi.

Bu da, Ethereum fiyatının yüzde 5 oranında hareket ettirilmesinin daha kolay hale geldiğini, yani likiditenin azaldığını ve büyük emirlerin daha fazla etki yarattığını gösteriyor.

Yaz aylarından mı kaynaklanıyor?

Farside Investors tarafından takip edilen verilere göre Ethereum ETF’leri 23 Temmuz’dan bu yana 500 milyon doların üzerinde bir çıkış yaşadı. Ethereum fiyatı ise yüzde 25’ten fazla düşerek 2.380 dolara geriledi.

CCData’da araştırma analisti olan Jacob Joseph, “Merkezi borsalardaki ETH paritelerinin piyasa likiditesi yıl başındaki seviyelere göre daha yüksek olsa da Haziran ayında zirve yaptığı noktadan bu yana yaklaşık yüzde 45 oranında düştü” dedi. Bu düşüşün zayıf piyasa koşulları ve yaz aylarında genellikle daha düşük ticaret hacmi ile gelen mevsimsellik etkilerinden kaynaklandığını ekledi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!