Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ethereum’un Saltanatı Sona mı Eriyor: Sygnum Bankası Solanayı Ele Aldı!

İsviçre merkezli Sygnum Bankası, büyük finans kurumlarının Solana’yı tercih etmeye başlaması durumunda, Solana’nın uzun vadede Ethereum’a ciddi bir rakip olabileceğini belirtti.

Solana’nın Ethereum ile rekabet edebilmesi için daha kat etmesi gereken uzun bir yol olsa da, büyük finans kurumlarının Solana’yı tercih etmeye başlaması durumunda dengeler değişebilir. İsviçreli kripto bankası Sygnum’a göre Solana’da gerçek dünya varlıklarının tokenize edilmesi ve stablecoin platformlarının geliştirilmesi, blokzincirini uzun vadede Ethereum’a karşı “ciddi bir meydan okuyucu” haline getirebilir.

Son zamanlarda, “muhafazakar kurumların” bile Solana’nın ölçeklenebilirliğini, Ethereum’un güvenlik ve istikrar avantajlarına tercih edebileceğine dair bazı işaretler ortaya çıktı. Sygnum Bankası’nın 1 Ekim tarihli raporunda, PayPal’dan bir yöneticinin Solana ile ilgili bir etkinlikte “Ethereum, ödemeler için en iyi çözüm değil” ifadesini kullandığı belirtildi.

Rakip ödeme işlemcisi Visa’nın da yakın zamanda USD Coin (USDC) ile gerçekleştirdiği işlemlerde Solana’yı entegre ettiği ve bu blok zincirinin “yüksek işlem kapasitesi” ve “düşük maliyetleri” hakkında övgüde bulunduğu aktarıldı.

Ayrıca, trilyon dolarlık varlık yöneticisi Franklin Templeton da Solana üzerinde bir yatırım fonu başlatmayı planladığını duyurdu. Citi’nin ise sınır ötesi ödemelerde Solana’yı değerlendirdiği ifade edildi.

Solana Ethereum farkı hala çok büyük

Bununla birlikte, Sygnum Solana ile Ethereum arasındaki büyük piyasa değeri farkına dikkat çekti. CoinGecko verilerine göre bu fark halen 218 milyar doların üzerinde bulunuyor. Sygnum, Solana’nın hacim metriklerinin bazılarının abartılı olduğunu ve ağ gelirinin büyük ölçüde memecoin ihraçları ile ticaretten etkilendiğini iddia etti.

Eski ABD istihbarat çalışanı ve muhbir Edward Snowden da Solana’nın aşırı merkeziyetçi olduğunu eleştirerek, “devletler bu ağa yönelmeye başlarsa, ağ üzerinde inşa edilen her şeyin kolayca bozulabileceğini” savundu.

Ethereum’un hala tokenize varlıklar ve stablecoin piyasasında %81 ve %49 pazar payı ile hakimiyetini sürdürdüğü, Solana’nın ise her iki pazarda da %3’ten daha az bir paya sahip olduğu aktarıldı.

Sygnum, Solana’nın Ethereum karşısındaki fiyatının yıllık %300 ve 2023‘ten itibaren %600 arttığını vurguladı. Ancak Ethereum’un son iki yıllık kötü performans ve olumsuz havanın ardından “keskin bir geri dönüş” yapabileceği ifade edildi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!