Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Facebook, ”Libra” İsimli Kripto Paranın Whitepaper’ını Sonunda Yayınladı!

Sosyal medya devi Facebook‘un kripto para projesi ve kripto para birimi bir süredir sır gibi saklanmakta ve geliştirilmekteydi. Facebook CEO’su Mark Zuckerberg tarafından yapılan açıklamaya göre Libra ile ilgili detaylara calibra.com ve libra.org siteleri üzerinden ulaşılabilmekte.

Libra Stabil Koin’i Ne ile Destekleniyor?

Libra isimli stabil koin Facebook’un tasarladığı Libra blockchain ağı üzerinde çalışacak ve Dolar, Sterlin, Euro, Yen gibi para birimleri cinsinden kısa vadeli devlet tahvilleri ve banka mevduatları gibi yüksek stabiliteye sahip varlıkların bir kombinasyonu ile desteklenip, değeri stabil tutulacak. Piyasaya sürülen her bir Libra için rezervlerde belirli miktarder kısa vadeli devlet tahvili de tutulacak.

Libra Kimler Tarafından Yönetilecek?

Yeni kripto para birimi İsviçre merkezli kar amacı gütmeyen bir konsorsiyum tarafından yönetilecek ve konsorsiyum üyeleri arasında MasterCard, PayPal, Visa, Stripe, eBay, Coinbase, Andreessen Horowitz ve Uber de yer alıyor.

Libra’nın Piyasaya Çıkış Tarihi Belli Mi?

Facebook bu birliği Libra’nın 2020 yılındaki resmi piyasaya çıkışına kadar 100 üyenin üstüne çıkartmayı hedeflemekte. Yapılan açıklamada Libra’nın 2020 yılında piyasaya çıkacağı belirtilse de, net bir gün veya ay bilgisi paylaşılmadı.

Facebook’un blockchain ağı özellikle açık kaynaklı olarak vurgulanmakta ve sosyal medya devinin bunu yapmasının arkasındaki amaç finansal hizmetler ile daha iş birliği içerisinde bir ekosistem oluşturup genişlemek şeklinde belirtilmekte.

Facebook bunun yanı sıra Libra için Calibra isimli bir mobil cüzdan da geliştirdi ve cüzdan ilerleyen günlerde mobil mağazalarda görücüye çıkartılacak.

Facebook’un paylaştığı görsellere göre sosyal medya kullanıcılar WhatsApp veya Facebook Messenger üzerinden herhangi bir şey gönderir gibi Libra yani kısaca para gönderebilecek veya alabilecek.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment