Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Fantom (FTM) Doğrulayıcılara Verilen Ödül Oranlarını Azaltmak İçin Topluluk Oylaması Başlattı

Fantom (FTM), ağ üzerindeki doğrulayıcıların ödüllerini azaltmak için topluluğa bir oylama teklifi sundu. Oylamanın topluluk tarafından kabul edilmesi durumunda ağ doğrulayıcı ödüllerinin %50 oranında azaltılması bekleniyor.

Neredeyse her blockchain ağında olduğu gibi, Fatntom ağında da işlemlerin doğrulanması için validatorlere (doğrulayıcılar) ihtiyaç duyuluyor. Bu doğrulama işlemleri karşılığında ise işlemi gerçekleştiren kullanıcılara belirli miktarda o ağın yerel coin’i ödül olarak veriliyor. Fantom için bu mekanizma, ağ üzerinde 50 bin FTM stake eden kullanıcıları doğrulayıcı statüsünde sayıyor ve bir yıllık stake getirisi olarak %13 oranında bir ödül kazanmalarına olanak tanıyor. Bu ödüller, ağ üzerinde ödenen işlem ücretlerinden elde ediliyor ve 2024 yılına kadar stake ödüllerinin dağıtılması planlanıyor.

Fantom geliştiricileri tarafından topluluk oylamasına sunulan yeni öneri ise %13’lük bu ödül oranının düşürülmesini teklif ediyor. Fantom ekibinin önde gelen yetkililerinden Sam Harcourt‘a göre halihazırdaki %13’lük ödül oranı, rakip ağlara kıyasla çok daha fazla ve azaltılması gerekiyor. Bunun yanı sıra FTMScan‘den elde edilen veriler, Ocak 2021 ile Ocak 2022 arasında doğrulayıcıların kazançlarında %120,000‘lik bir artış olduğunu gösteriyor.

Harcourt’un önerisine göre doğrulayıcılar için ödül oranı azaltılarak FTM emisyonları 2024‘ün ötesine uzatılabilir. Topluluğun oylamasına sunulan teklif 5 farklı seçenekten oluşuyor: Sunulan ilk 4 teklif, doğrulayıcılara verilen ödüllerin %3 ila %6 civarına düşürülmesi ve bu sayede FTM emisyonlarının 4 ila 9 yıla kadar uzatılmasına dayanıyor. Oylamada sunulan 5. seçenek ise, halihazırdaki düzeni bozmadan %13’lük ödül oranının devam ettirilmesine izin veriyor.

Topluluğa sunulan bu oylama geçtiğimiz pazartesi günü başladı ve %67 oranında bir ortak kararın çıkmaması durumunda 4 şubat 2023‘e kadar devam edeceği biliniyor. Belirtilen tarihten önce %67’lik ortak bir karar sağlanırsa, oylama 15 Ağustos‘ta sona erebilir. Halihazırda topluluğun %2’lik bir kısmı oy kullanmış durumda ve bu oylardan çıkan sonuçlar %99 oranında ağ doğrulayıcılarına verilen ödüllerin %6 seviyesine indirilmesi lehinde olduğunu gösteriyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!