Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

FCA/Randell: Kripto Para Regülasyonlarında “Dengeli Olmak Gerekiyor”

Birleşik Krallık’ın regülatörü Finansal Yürütme Kurumunun (FCA) başkanı, kripto para piyasasını regüle ederken hem “müşterileri korumak” hem de sektördeki “yeni fikirleri teşvik etmek” gerektiğini söyledi.

  • Finansal Yürütme Kurumu Başkanı Charles Randell, ülkenin henüz regüle etmediği kripto para piyasası ile ilgili görüşlerini Cambridge Ekonomik Suçlar Uluslararası Sempozyumunda paylaştı.

  • Taslak konuşmasında stablecoinlerden ve menkul kıymet tokenlarından bahsederek “dijital tokenların, ödeme (teknolojisi) pazarını iyileştirebileceğini” söyleyen Randell, “Müşterileri ve pazarı koruyacak regülasyonlar ile bu alandaki kullanışlı, yeni fikirleri teşvik edecek regülasyonlar arasındaki doğru dengeyi bulmak gerekiyor.” dedi.

  • Spekülasyon ve yasa dışı amaçlı kripto para kullanımının risklerine değinen regülatör, kripto para şirketleriyle ilgili olarak Regülasyon sisteminin işe yarayabilmesi için önce Finansal Yürütme Kurumundan faaliyet izni almak isteyen işletmelerin, FCA’in elinin altında olması, denetim yapabilmemiz için ulaşabileceğimiz belli başlı insanların ve kaynakların olması gerekiyor.” açıklamasını yaptı.

  • “Firmanın kilit işlerinden kimin sorumlu olduğu, ne şekilde yapılandığı gibi basit konulara açıklık getiremeyen işletmelere FCA olarak faaliyet izni vermeyeceğiz.”


  • Finansal Yürütme Kurumu, yerli yatırımcıları uyarmak adına yakın zamanda Birleşik Krallık’ta izni olmamasına rağmen faaliyet gösterdiğinden şüphelenilen kripto para borsalarının listesini yayımladı.

  • “İyi bir finansal regülasyon inovasyonu, üretkenliği ve ekonomik büyümeyi destekleyen regülasyondur.” diyen Randell, bir yandan yatırımcıları “korumak”, bir yandan da insanlara “kendi sorumluluklarında olan kararları alabilme özgürlüğü” sunmak için gerekli dengeyi bulmaları gerektiğini açıkladı.

  • Finansal Yürütme Kurumunun yatırımcıları korumak için attığı adımlardan biri, kripto para türevlerinin ve ETN’lerinin ülkedeki bireysel yatırımcılara satılmasını yasaklamak olmuştu.

Görsel: Charles Randell (FCA/görsel Koin Bülteni tarafından değiştirilmiştir)
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!