Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Fed Bir Ayda İki Yüzyılda Olduğundan Daha Fazla Borçlandı

Pantera Capital yöneticileri geçtiğimiz günlerde bir blog yazısı yayınlayarak kripto para sektöründeki gelişmeleri yorumladılar.

Kripto para fonlarından Pantera Capital geçtiğimiz günlerde Medium üzerinden bir yazı yayınladı. Pantera’nın yöneticileri bu yazıda Fed’in izlediği politikayı, Bitcoin gibi kripto paraların eksikliklerini, DeFi dünyasındaki gelişmeleri, Twitter saldırısını ve Bitcoin’in geleceğini yorumladılar.

Fed Durdurulamıyor

ABD Merkez Bankası Koronavirüs ile mücadele kapsamında ekonomiye trilyonlarca dolar para enjekte etti. Kimi ekonomistler bunun gerekli bir adım olduğunu düşünürken kimileri bunun enflasyona yol açacağını söylüyorlar.

Fed’in ve diğer merkez bankalarının izlediği bu politikayı altın fiyatlarına baktığımızda zaten hissetmeye başlıyoruz. Fakat bunun ekonomiyi tam olarak nasıl etkileyeceği hala büyük bir merak konusu. Pantera Capital yöneticileri de Medium yazılarında bu duruma değindiler ve Fed’in sadece Haziran 2020’de aldığı borç miktarının, kurulduktan sonraki ilk iki yüzyıl içerisinde aldığı toplam borç miktarından daha fazla olmasına dikkat çektiler. Bu yazıda yer alan bilgilere göre ABD’nin geçen ayki bütçe açığı, 1776-1979 tarihleri arasındaki bütçe açığından daha fazlaydı.

ABD’nin bütçe açığı, Kaynak

Pantera Capital yöneticileri ABD tarihindeki bu değişimi şu şekilde yorumluyorlar:

“İlk kez 1 trilyon dolar para bastığımızda o para İngilizleri yenmemize, Alaska’yı ve Louisiana’yı satın almamıza, faşizmi yenmemize, Büyük Buhran’ı bitirmemize, eyaletler arası Otoban Sistemi’ni kurmamıza ve Ay’a insan yollamamıza yetmişti.”

Kripto Paraların Eksiklikleri

Kripto para sektörünün geçtiğimiz son birkaç ay içerisindeki performansını yorumlayan Pantera yöneticileri, yazılarında kripto paraların başlıca eksikliklerinden de bahsettiler. Bu eksiklikler arasında piyasada hala yeterince kurumsal yatırımcı olmaması, bazı kripto paraların yeteri kadar iyi bir altyapıya sahip olmamaları gibi şeyler var.

Kripto para dünyasındaki teknik yetersizliklere değinen Pantera Capital; Bitcoin ve Ethereum gibi kripto paraların saniyede ancak 10 işlem kaldırabildiklerini söylüyorlar. Bu da bu kripto paraların ‘gerçek dünyada’ kullanılmalarını zorlaştırıyor. Bu kripto paraların kullanımını zorlaştıran bir diğer şey ise insanların Bitcoin alırken hala zorlanıyor olmaları. Başka bir deyişle, hala kripto para kullanımını kolaylaştıracak bir platformun geliştirilmemiş olması.

Pantera Capital yöneticileri bunların yanı sıra kripto para piyasasındaki volatiliteye ve manipülatif hareketlere de değiniyorlar. Yöneticiler bunların aslında zannedildiği kadar büyük sorunlar olmadığını söyleseler de kurumsal yatırımcılar bunları hala sorun olarak görüyorlar.

Kurumsal yatırımcılar piyasaya neden girmiyorlar?

Bitcoin’in Geleceği Parlak mı?

Pantera Capital yöneticileri yazılarında Bitcoin’in geleceğine dair de bazı tahminler yürüttüler. Fakat usta yatırımcılar bu sırada Bitcoin ile ilgili çok açık hedefler vermediler. Bundan ziyade Bitcoin’in potansiyelinden ve ulaşabileceği kullanıcı kitlesinden bahsedildi.

Bitcoin’in birkaç sene içerisinde ne kadar büyüdüğünü hatırlatan Pantera Capital; bundan birkaç yıl öncesine kadar sadece yarım milyon insanın Bitcoin kullandığını söylüyorlar. Bu insanlar da onu ya ticari amaçlarla ya spekülatif amaçlarla kullanıyorlardı. Günümüzdeyse Dünya genelinde 50 milyon civarında Bitcoin ve kripto para kullanıcısı olduğu düşünülüyor. Pantera Capital yöneticileri bu sayının zamanla bir milyara bile çıkabileceğine inanıyorlar.

Eğer Bitcoin kullanan insanların sayısı artarsa Bitcoin fiyatının da yükselmeye başladığını göreceğiz. Bu noktada PlanB’nin geliştirdiği S2F (stok akış) modeline değinen uzmanlar, Bitcoin fiyatının bu modele göre Ağustos 2021’de 115 bin dolar olabileceğini hatırlatıyorlar.

Bitcoin’in S2F modeline göre ilerleyişi
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment