Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

FED: Dijital Dolar Fikrini Değerlendiriyoruz

ABD Merkez Bankası’nın üst düzey yöneticilerinden Rob Kaplan, geçtiğimiz gün Amerikan Doları ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Doların geleceğini değerlendiren Kaplan, “doların dijital versiyonunu geliştirme” fikrini tartıştıklarını vurguladı.

Doların Geleceği

ABD’deki bazı yetkililer son zamanlarda doların geleceğiyle ilgili karamsar açıklamalarda bulunmaya başladılar.

Bunu Emtia Vadeli İşlem Sözleşmeleri Ticaret Komisyonu (CFTC) Eski Başkanı J. Christopher Giancarlo’nun yazılarında görmüştük. Giancarlo konuyla ilgili kaleme aldığı bir yazıda doların gelecekte rezerv para birimi statüsünü kaybedebileceğinden ve dijital dolar projesinin ABD için faydalı olabileceğinden bahsetmişti.

Giancarlo’nun yorumlarına benzer bir yorum şimdi de Dallas FED Başkanı Rob Kaplan’dan geldi. Kaplan tarafından yapılan açıklamalara göre eğer dolar gelecekte rezerv para birimi statüsünü kaybedecek olursa ABD’deki faiz oranları ciddi ölçüde artabilir.

Kaplan tarafından yapılan açıklamalara göre faiz oranının bu senaryoda 100 baz puan artması dahi ABD’yi 200 milyar dolarlık bir zarara uğratabilir:

Amerikan Doları sonsuza dek rezerv para birimi olarak kalacak diye bir şey yok. Eğer bu durum değişir ve 20 trilyon doların üstüne 100 baz puanlık bir artış görürsek bu çok fazla zarara yol açar. Böyle bir durumda yılda 200 milyar dolar zarara gireriz ve çok büyük bir sorunla karşı karşıya kalırız. O yüzden durumu yakından takip ediyoruz.

Dijitalleşme Fikri

FED yetkilileri Amerikan Doları’nın rezerv para birimi statüsünü kaybetmesi halinde ABD’nin ciddi sorunlarla karşılaşacağından eminler. Bu yüzden şimdiden olası alternatifleri değerlendirmeye başladılar.

Kaplan tarafından yapılan açıklamalara göre FED’deki yetkililer son zamanlarda dijital dolar fikrini masaya yatırmaya başladılar. Görünüşe göre bu isimler, doların küresel ekonomideki yerini dijital dolar sayesinde koruyabileceklerini düşünüyorlar.

Kaplan FED’in henüz bu konuyla ilgili somut bir planının olmadığını vurgulayarak şu açıklamayı yaptı:

FED olarak henüz dijital bir para birimi geliştirmek gibi bir karar almadık. Ama bu konuyu sürekli olarak araştırıyor ve değerlendiriyoruz.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment