Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Fed Faiz Kararını Açıkladı, Başkan Powel Konuşma Yapıyor

Amerika Merkez Bankası faizi sabit tuttuğunu açıklarken, tahvil alımlarında her ay 15 milyar dolarlık azalma kararını 30 milyar dolara yükselterek geri alımlar konusunda yavaşlatma hızını ikiye katladı. FED Başkanı Jerome Powell açıklama sonrası konuşmaya çıktı.

FED’in küresel finans piyasalarında ve kripto para piyasalarında merakla beklenen faiz kararı sabit tuttuğu yönünde açıklandı. Faizin sabit kalması ardından piyasalar ilk tepkiyi olumlu yönde verdi. Bitcoin fiyatı 47.830 dolar seviyelerinden 49.300 dolara yükseliş gösterdi.

Fed Başkanı Powel yaptığı konuşmada:

“Son haftalarda omicron varyantı çıkması ve vakaların artması ile hızlı büyüme ön görüyoruz. Ve tahminlerde ön görüldüğü üzere medyan büyüme tahmini 5.5’tir. İş piyasası koşulları değişiyor. Maksimum istihdam için çalışmalar yapıyoruz.”

dedi.

Enflasyonun %2’lik uzun vadeli hedefimize ulaşmasını bekliyoruz, yüksek enflasyon zorluklar yaratıyor. En temel ihtiyaçlarını gidermeye çalışan insanları daha fazla zorladığını biliyoruz. Enflasyonun kemikleşmesini engellemek için gücümüzü kullanacağız. Yaptığımız her şeyin aileleri ve işletmeleri etkilediğinin farkındayız. FED’de fiyat istikrar hedefine ulaşmak için her şeyi yapacağız.

Konuşmasından sonra gazetecilerden gelen soruları cevaplayan Powel:

Şu an enflasyon problemini düşünecek olursak, bugün ki değişiklik önümüzdeki 6 aylık süreçte hiçbir şeyi değiştirmeyecek anlamına gelir mi?

Şu an neden bitirmeyip azalttığımızı söyleyeyim, bilanço sorunları ile baş etmeyi öğrendik, hızı ikiye katladık. Tapering’i bitirmeden neredeyse sona yeterliyiz. Diğer sorunuz ise ilginç bu dünyada finansal koşullar finansal piyasalar hepsi birbirine bağlı ve çok hızlı değişebiliyor. Ekonomi hızlı bir şekilde etkilenebiliyor. Ancak ne yapacağımızın bilgisini önceden verdiğimizde piyasalar buna çok daha yavaş tepki veriyor, sert tepki vermesinin önüne geçiliyor.

Tapering bitene kadar faizleri artırmamak politikanızdan dolayı mıdır?

Evet tapering’den önce faiz artırımı yaparsak tapering’in daha önce bitmesi gerekiyor. Bunun uygun olduğunu düşünmüyoruz. Hala varlık alırken faiz artırmak zorunda olacağımız bir durum düşünmüyoruz.

 

Maksimum istihdam yolunda çok iyi bir performans seyrediyoruz. Mart ortasına kadar daralmayı bitirme hedefindeyiz. Ekonominin artık sürekli artan miktarlarda desteğe ihtiyacı bulunmuyor.

Omicron varyantı konusunda ne düşünüyorsunuz? Amerika’da çok fazla etkili olmamasına rağmen düşünceniz nedir?

Hepimiz aynı uzmanları takip ediyoruz. İlk olarak ciddi olmadığı hızlı yayıldığı söylendi. Ben de sizinle aynı şeyi okuyor ve takip ediyorum. Neler olacağını bilmiyoruz ve tahmin etmek de zor. Belki ABD’ye gelebilir. Ancak asıl düşünmemiz gereken ekonomiyi nasıl etkileyecek? Talebi nasıl etkileyecek? Arzı nasıl etkileyecek? İnsanları işe almak nasıl etkilenecek bunu bilmiyoruz. Ülkenin büyük bir kısmı gerçek anlamda delta dalgası yaşıyor. Bunların üzerinde ekonominin etkisini tahmin etmek de çok zor. Ancak dalga üzerine dalga geliyor. Bu sebeple yeni varyantı alan insanlar yeni gelen varyanttan daha az etkileniyor. Deltanın tabii ki etkileri olmuştu. Küresel arz ve tedarik zincirlerini etkilemişti. Fakat şu noktada çok fazla şey bilmiyoruz. 3 ya da 6 hafta içerisinde de çok şey bilmeyeceğiz diye düşünüyorum.

Omicron ne yaparsa yapsın bunun üstesinden gelebileceğimize emin misiniz? Ekonomi bunun üstesinden gelebilecek mi?

Evet kesinlikle bunun üzerinden geleceğiz. Omicron ekonomi hedeflerimiz üzerinde çok etkili değil.

Enflasyona bakış açınızda biraz değişiklik oldu bunu biraz açıklar mısınız?

Evet geçici olarak bakıyorduk ve bu konuda da kanıtlarımız vardı. Tabii ki 5 ay boyunca enflasyonda azalma gördük ancak reel bir ilerleme olmadı. Diğer sektörlerde iyileşme olmadı. Ancak enflasyon bize daha ısrarcı olduğunu gösterdi. O sebeple tapering’i öne çektik ve daha hızlı yapıyoruz, politikamızı bu sebeple uygulamaya daha güçlü şekilde devam ediyoruz.

Enflasyonun ücretlere etki etmediğini söylediniz, bu konuda şu an ne düşünüyorsunuz?

Evet haklısınız, ücretlere etki etmediğini düşünüyoruz. Ekonominin ilerleyen dönemde iyileştiğini düşünelim, ancak bunun arkada bıraktığı başka şeyler de var. Bunlar ısrarcı enflasyona sebep olabilir. Bu da şirketlere baskı yaparak fiyatlara yansır ve biz bunun olacağını düşünmüyoruz şu an. Diğer bir şey ise kira bu da oldukça önemli. Ekonomi olarak hassasiyet yaratan bir başka şey bu. Gözlemlememiz gerekiyor tüm bunları.

Önümüzdeki yıl enflasyonun azalacağını düşünüyorsunuz, faiz artırımı gerçekten yapabilir misiniz?

Ekonomik tahminler insanlar kendi tahminlerini yazdıkları bir kağıt. Bu sebeple medyana bakıyoruz, komitenin büyüme beklentisini açıkladığımız sayılardan görüyorsunuz. Ekonomi eğer tahminlerimizden farklı olursa tabii ki politikamız değişebilir. Aralıkta gelişmeler beklediğimiz gibi olmazsa kararlarımız da değişir. Ancak hedeflerimize bakıyoruz ve politikamızı bunlar üzerine kuruyoruz. Biz tahminlere göre hareket etmiyoruz.

Maksimum istihdamı ölçeklediğiniz farklı değerlere baktığınızı söylüyorsunuz ancak o noktada olduğunuzu nasıl anlayacaksınız? Bunu anlamak için tedarikten kaynaklı enflasyonu nasıl çözeceksiniz? Maksimum istikrarı nasıl okuyorsunuz?

Güçlü para politikası ve mali teşvik ile alakalıydı ve ekonomi hızlı bir şekilde toplanıyordu. Bu da tabii ki ekonominin belli başlı yerlerinde sorunlara sebep oldu. Bu sebeple talebin de etkileneceğini düşünebilirsiniz. Araçlara bakalım yarı iletkenlerde sorun var bu sebeple tedarikte sorun yaşanıyor. Maksimum istihdama geleyim, nasıl bileceksiniz diyorsunuz, fiyatlara ve maaşlara bakabiliriz. Baktığınız şey ücrettir, iş gücü katılımı, işsizlik oranı, farklı yaş grupları, çalışma yaşında olanların ne kadar iş piyasasında olanları ve ücretler tabii ki en iyi indikatörlerimiz arasında. Örneğin işten çıkma indikatörü de çok önemli burada. Buna da bakıyoruz. Farklı verilere bakarak karar veriyoruz.

Ekonomistler yapılan açıklamalar hakkında: “Bugün hata yaptığını düşünen ve bağımsız karar alan bir merkez bankası iletişimi doğru kullanarak nasıl telafi edebiliri izliyoruz.” dedi.

Kripto paralar üzerine gelen sorulara ise:

“Stabilcoinler üzerinde yapılan çalışmaları destekliyorum. Şu anda stabilcoinler uygun şekilde düzenlenmiyor. Kripto para birimleri risklidir ve hiçbir şey tarafından desteklenmemektedirler. Kripto paraları finansal istikrar endişesi olarak da görmüyorum.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!