Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

FED Yetkilisinden Korkutan Açıklama: Faizleri Bu Yıl Artırmak Gerekebilir!

ABD Merkez Bankası‘nın (FED) Cleveland şube Başkanı Loretta Mester faiz artırımlarının devam edebileceğine dair açıklamalarda bulundu.

FED Cleveland şube başkanı Loretta Mester 2 Ekim Pazartesi günü yaptığı açıklamasında, faiz politikasına ilişkin görüşlerini paylaştı. Piyasa hakkında belirsizliğin sürdüğünü belirten Mester, 2023 yılı içerisinde bir kez daha faiz artırımı olabileceğini dile getirdi.

Yetkili, politika kararlarının sürdürülebilir olup olmayacağı konusunda incelemelerin devam ettiğini ima ederek faiz kararını etkileyecek faktörlerden şöyle bahsetti:

Fed faiz oranlarını bu yıl bir kez daha artırmamız gerekebileceğinden şüpheleniyorum. Politika kararlarının, özellikle son üç ayda enflasyonda gördüğümüz iyi ilerleme oranının sürdürülüp sürdürülmeyeceği ve iş gücü piyasası koşullarının ılımlı olmasına rağmen sağlıklı kalıp kalmayacağı gibi durumlar belirleyici olacaktır.

Tüm faktörleri ve katalizörleri değerlendirdiklerini belirten Mester, gereğinden fazla veya az ekonomik sıkılaştırmanın yaratabileceği sorunlara değindi:

Çok fazla sıkılaştırma ekonomiyi gereğinden fazla yavaşlatacak ve enflasyonu hedefimize geri döndürmek için gerekenden daha yüksek maliyetlere yol açacaktır. Çok az sıkılaştırma, kısa ve uzun vadeli sonuçlarıyla birlikte yüksek enflasyonun devam etmesine izin verecek ve fiyat istikrarına geri dönüş için çok daha uzun ve maliyetli bir yolculuk gerektirecektir.

FED eylül ayındaki son politika faizini 22 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tutarak piyasalara karışık sinyaller vermişti. Geçen yılın mart ayından bu yana toplam 11 faiz artırımı gerçekleştiren FED, faiz oranını toplam 525 puan artırmıştı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!