Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

FET, AGIX, OCEAN Birleşiyor: ASI Token Hakkında Bilmeniz Gerekenler ve Birleşme Tarihi

27 Mart 2024 tarihinde yapılan bir duyuru ile Fetch.ai, SingularityNet ve Ocean Protocol yapay zeka alanındaki en büyük bağımsız yapay zeka araştırma ve geliştirme oyuncusunu oluşturmak için birleştiklerini duyurdular. Bu birleşme sonucu ortaya çıkacak olan yapı da “The Superintelligence Alliance” olarak adlandırıldı. En önemli gelişme ise yapay zeka alanında önemli yerlere sahip olan bu projelerin tokenlarının bir araya gelerek tek bir token halini alacak olması. Bu token, Artificial Superintelligence token ($ASI).

Mayıs ayının son günlerinde gerçekleştirilmesi beklenen birleşme için henüz net bir tarihi duyurulmadı.

The Superintelligence Alliance’ın Misyonu Ne?

İttifak genel olarak yapay zeka teknolojilerinin ulaştığı boyutun ve her geçen gün aldığı yolun önemini vurgulayarak, bu teknolojinin belirli azınlıklar tarafından kontrol edilmemesi gerektiğini ve merkeziyetsiz bir yapıya sahip olması gerektiğini savunuyor. Bu amaçla bir araya gelen bu ittifak, uzmanlık alanlarına göre şu şekilde iş bölümü yapacak:

  • Fetch.ai otonom yapay zeka araçları ve blokzincir teknolojisi altyapısı konusundaki gücüyle,
  • SingularityNet yapay zeka geliştirme ve entegrasyonu konusundaki zengin ar-ge geçmişiyle,
  • Ocean Protocol ise veri paylaşımı ve monetizasyon konusundaki yetenekleriyle,

bu yeni ittifakı güçlü kılacak.

ASI Token Nedir?

FET, ittifakın rezerv tokenı olarak konumlanacak. Ancak daha sonra Artificial SuperIntelligence $ASI Token halini alacak. Dönüşüm oranı ise 1:1. Her 1 FET için 1 adet ASI Token elde edeceksiniz. Bu yeniden adlandırma sonrası birçok konuda değişiklik de beraberinde geliyor. Bunları yazının devamında daha detaylı değerlendireceğiz.

FET Tokenım Var. Ne Yapmam Gerek?

Bir merkezi ya da merkeziyetsiz borsada FET tokenınız varsa, bunlar otomatik olarak ASI token haline gelecektir. Herhangi bir şey yapmanıza gerek yok. Soğuk cüzdan gibi çevrimdışı bir yerde tutuyorsanız bir süre sonra dönüştürme için bir takas mekanizması oluşturulacağı söylendi. Muhtemel bir web sitesi üzerinden dönüşüm gerçekleştirmeniz sağlanacak.

OCEAN ya da AGIX Tokenım Var. Ne Yapmam Gerek?

Yine aynı şekilde OCEAN ve AGIX token sahiplerinin de herhangi bir şey yapmasına gerek yok. Bu tokenlar da ASI Token olarak dönüştürülecek. Yine bir borsa dışında çevrimdışı bir yerde tutuyorsanız bu dönüşüm için bir mekanizma kurgulanacak. Oradan dönüşüm işlemini gerçekleştirebileceksiniz. Bu dönüşümü platform açıldıktan sonra dilediğiniz zaman gerçekleştirebilirsiniz. Burada önemli olan nokta dönüşüm oranları. FET tokenları 1’e 1 oranında dönüşecektir. Sahip olduğunuz her 1 FET için 1 ASI token elde edeceksiniz. Ancak OCEAN ve AGIX için dönüşüm oranı daha farklı. Sahip olduğunuz her 1 adet OCEAN için 0,433226 ASI, her 1 AGIX için ise 0,433350 ASI token elde edeceksiniz. Bu dönüşüm oranları sabit olacak ve dönüşümü dilediğiniz zaman gerçekleştirebileceksiniz.

Bir Ocean Protocol eski çalışanı bu konuda bir web sitesi hazırlamış. Buraya ne kadar tokenınız olduğunu girerek dönüşüm miktarlarını ve sahip olacağınız token miktarını görebilirsiniz. https://asi.kremalicious.com/

Birleşme Nasıl Gerçekleşecek?

Daha önce bahsettiğimiz gibi FET ittifakın yerel tokenı halini alacak ve ASI olarak tekrar adlandırılacak. 1.48 Milyar yeni token basılacak. 867 Milyon ASI, AGIX sahiplerine verilecek. 611 Milyon ASI ise OCEAN sahiplerine verilecek. Bu şekilde tokenın toplam arzı 2.63 Milyar ASI olacak. Aşağıdaki görselde Fetch.ai Vakfı tarafından mart ayının sonlarında yapılan hesaplamayı görebilirsiniz.

Birleşme Sonrası Yönetim Yapısı Nasıl Olacak?

27 Mart 2024 tarihinde yayımlanan gönderi ile bu konudaki sorulara şu şekilde cevap verildi:

“Önümüzdeki günlerde İttifak için ortak bir web sitesi oluşturulacak, ancak her bir Vakıf (Fetch, Ocean Protocol ve SingularityNET) bağımsız tüzel kişilikler olarak kalacak. Mevcut yönetim yapısı, ekipler, topluluklar ve token hazineleri de değişmeden kalacak. Her projede devam eden girişimler ve geliştirmeler planlandığı gibi devam edecek ve her türlü değişiklik resmi kanallar aracılığıyla duyurulacaktır.”

Genel anlamda zamanla ekiplerin birlikte çalışmaya alışacakları ve daha iyi bir ASI ekosistemi için ortak projeler geliştirmelerini hedefliyorlar.

İttifakın yönetimi ise şu şekilde:

  • Fetch.ai’den Humayun Sheikh Başkan,
  • SingularityNET’ten Ben Goertzel CEO,
  • Ocean Protocol’den Trent McConaghy ve Bruce Pon ise yönetim konseyi olarak görev alacak.

Olası Senaryolar ve FDV Hesaplaması

Birleşme işlemi ile artık piyasada bu üç proje yerine tek bir proje yer alacak. Bu konuda birkaç farklı fikir bulunuyor. Ben, oluşacak FDV (Fully Diluted Value) değeri ile bir hesaplama yapacağım.

  • Yazının yazıldığı 25 Mayıs tarihi itibarıyla Fetch.ai (FET) FDV’si 2,72 Milyar USD. SingularityNet (AGIX) FDV’si 1,95 Milyar USD. Ocean Protocol (OCEAN) ise 1,38 Milyar USD FDV’ye sahip. Toplam FDV yaklaşık olarak 6,05 Milyar USD seviyesindedir.

6,05 Milyar USD / 2,62 Milyar adet ASI token = 2,0719 USD ASI token fiyatı hesaplaması yapabiliriz. Burada FDV değerleri üzerinden bir hesaplama yapıldığını unutmamak gerek. Tokenın ne kadarının dolaşımda olacağı, piyasa değeri ve buna bağlı olarak fiyatı da değişkenlik gösterebilir. Bu hesaplamayla birlikte ASI Token piyasa değeri sıralamasında mevcut görünümde Litecoin (LTC) ile Internet Computer (ICP) arasında 21. sırada yer alacaktır. 

  • Bu gibi birleşmeler genelde teorik anlamda bir yükselişi işaret etmezler. Hali hazırda üç proje de hayatta ve tokenları mevcut. Hatta teorik olarak değerlendirdiğimizde her bir FET için bir ASI token elde edileceği için FET’in token arzının arttığı ve buna bağlı olarak market cap’inin büyüdüğü bir senaryoyla farkı yok birleşmenin. Ancak pratikte işler farklı ilerleyebiliyor. Oluşan birliğin gücü, tüm talebin tek bir noktada buluşması ve yeni hedefler beklentileri, beklentilere paralel olarak da yukarı yönlü fiyatlamayı doğurabilir.
  • Bir örnek üzerinden gidelim. Aşağıdaki tablo eski bir Ocean Protocol çalışanın dönüşüm için hazırladığı web sitesinden elde edilmiştir. Fiyatlar her an değişiklik gösterebildiği için siz kontrol ederken farklı olabilir.

AGIX:

100 USD değerinde AGIX aldığımızı varsayalım. Mevcut fiyatından elde edeceğimiz AGIX adedi 95,42 AGIX.

95,42 AGIX için elde edeceğimiz ASI Token adedi ise 41,35 (95,42*0,433350)

OCEAN:

100 USD değerinde OCEAN aldığımızı varsayalım. Mevcut fiyatından elde edeceğimiz OCEAN adedi 94,9 OCEAN.

94,9 OCEAN için elde edeceğimiz ASI Token adedi ise 41,14 (94,967*0,433226)

1’e 1 dönüşüm gerçekleştirilecek olan FET token için 100 USD değerinde alım yaptığınızda elde edeceğiniz ASI miktarı ise 39,8 Adet.

Şu anki üç seçenek arasında mevcut fiyatlardan en kazançlı olabileceğiniz AGIX almak. Her 100 USD değerinde AGIX için, aynı miktarda FET sahibi olmaktan 1,5 ASI Token (41,35-39,841) daha fazla edeceksiniz.

Buraya kadar veriler ve olası rakamlar üzerinden hesaplamalar yaptık. Bundan sonra ise biraz kişisel düşüncelerimden bahsedeceğim. Yapay zeka en popüler alanların başında şu an. Bu enerji ve trend ile birlikte önemli mesafeler kaydedecektir. Ancak bu projelerin birleşerek oluşturdukları projenin FDV açısından ilk 20 kripto para projesi arasına gireceğini unutmamak gerekir. İlk 20 proje arasındaysanız yukarıda gidecek çok fazla yer kalmamış demektir. FDV üzerinden hesaplarsak, fiyatın 5 katına çıkması durumunda 6,05*5 = 30,25 Milyar USD piyasa değeri yapar. Bu da projeyi XRP’nin önüne geçirerek 7.sıraya getirir. Tabi diğer tüm projeler sabit kaldığı varsayımı altında. 5 katına çıkması çok büyük başarı olur tabi ama burada anlatmak istediğim  piyasa değeri büyüdükçe 100x gibi çok yüksek kazançlar beklemenin FDV açısından mantıklı olmayacağı.

Çok önemli bir ittifak olacağı, yapay zeka alanında faaliyet gösteren en önemli bir iki tokendan biri olacağı ise bence kesin. Burada ASI token için oluşturacakları ekosistem, iş birlikleri ve ürünler çok önemli olacak.

Birleşme Tarihi Ne Zaman?

Buradaki en büyük kafa karışıklığı Fetch.ai blog sayfasında yazılan tarihten kaynaklandı. Birçok kişi 24 Mayıs’ta bu birleşme işleminin gerçekleşeceğini düşündü ancak blog yazısında belirtilen tarih “May 24” Mayıs 2024 yani 2024 yılı mayıs ayı içerisinde anlamına geliyor. 24 Mayıs anlamına gelen “May 24th” değil. Ancak ekip daha sonra bu gönderiyi de kaldırarak herhangi bir tarih vermedi. Birleşmenin mayıs ayında gerçekleşmesi için çok kısa bir süre kaldı. Mayıs ayında kesin gerçekleşeceğine dair bilgiler de kesin değil. Çok muhtemel önümüzdeki yaz aylarından birinde gerçekleşecek. Sosyal medya ekiplerine ulaşarak edindiğim bilgi ise henüz net bir tarihin olmadığı ancak en kısa sürede birleşmeyi gerçekleştirmeyi planladıkları yönünde oldu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!