Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

FTX Vadeli Petrol İşlemlerini Açtı

Kaldıraçlı kripto para borsası FTX, petrol piyasasında yaşanan gelişmelerin ardından borsaya yeni bir ürün ekledi.

FTX kullanıcıları borsada birbirinden farklı ürünlerle işlem yapabiliyorlar. Borsa bundan iki hafta önce ABD’nin bu yılki başkanlık seçimiyle ilgili bir ürün geliştirdiği açıkladı ve kullanıcılar artık başkan adayları üstünden vadeli işlem yapabiliyorlar.

FTX bu sabah yeni bir duyuru daha yayınladı ve vadeli petrol işlemlerinin de başladığını açıkladı.

Vadeli Petrol Ticareti

Batı Teksas (WTI) türü ham petrolün varil fiyatı geçtiğimiz günlerde negatif bölgeye düştü. Petrol piyasasında daha önce hiç görülmemiş şeyler yaşanırken bir hamle de FTX’den geldi.

Kaynak: FTX

FTX tarafından yapılan açıklamalara göre kullanıcılar artık vadeli petrol ticareti yapabilecekler. İlginç olan şeyse FTX’in petrol fiyatının negatif bölgeye düşme riskine karşı her sözleşmeye +100 dolar ekliyor olması. FTX’in konu hakkında paylaştığı not şu şekilde:

“Petrolün spot fiyatının eksiye düşmesi ihtimaline karşı her sözleşmeye 100$ ekliyoruz. Fakat unutmayın ki petrolün spot fiyatı -100$’ın altına düşerse FTX OIL sözleşmeleri de teorik olarak negatif bölgeye düşebilirler.”

Bundan birkaç ay veya yıl değil, birkaç gün önce bile biri gelip “petrolün spot fiyatının -100 doların altına düşme ihtimali var” dese insanlar büyük ihtimalle gülüp geçerlerdi. Fakat bu ihtimal artık gerçekten var.

FTX her sözleşmeye 100 dolar ekleyeceği için sözleşmelerin fiyatı 100 doların biraz üstünde seyredecek. Dolayısıyla yatırımcıların bunu göz önünde bulundurup ona göre bir marjin ayarlamaları gerekiyor.

Türkiye’de Yapılamıyor

Dünya genelindeki birçok FTX kullanıcısı borsanın bu yeni ürününden faydalanabilecek. Ancak bazı ülkelerdeki yatırımcılar bu ürünü kullanamayacaklar.

ABD’de FTX Token’ın bile kullanılamadığını düşünecek olursak bu ülkeler arasında ABD elbette yer alıyor. Ancak FTX’in açtığı petrol vadelilerini Türkiye’deki yatırımcılar da kullanamayacaklar. FTX konu hakkında şu bilgiyi paylaşıyor:

“OIL vadelilerini kullanabilmek için borsadaki hesabınızın en az 1.düzey onaylanmış olması gerekiyor. Ayrıca ABD, Avrupa Birliği, Birleşik Arap Emirlikleri, Birleşik Krallık, Çin, Hong Kong, Kamboçya, Singapur veya Türkiye’de ikamet etmemeniz gerekiyor.”

FTX bu işlemleri yapan kullanıcıların hem KYC bilgilerine hem de IP adreslerine bakacak. Dolayısıyla eğer KYC bilgileriniz veya IP adresleriniz bu ülkelerden herhangi birinde gözüküyorsa OIL ile işlem yapamıyorsunuz.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment