Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

FTX’in Eski Hukuk Şirketine Dava: 18 Dev Şirketin de Başı Dertte!

İflas eden kripto para borsası FTX’in eski hukuk partneri Fenwick & West LLP’ye, borsanın müşteri varlıklarını kötüye kullanma faaliyetlerine yardımcı olduğu iddiasıyla toplu dava açıldı.

FTX müşterileri, 8 Ağustos tarihinde ABD Kaliforniya Mahkemesi’nde Fenwick & West LLP’ye FTX dolandırıcılığa yardım ve yataklık ettikleri gerekçesiyle dava açtı.

İddialara göre hukuk şirketi karanlık ve gizli işletmeler kurarak FTX yöneticilerinin müşteri varlıklarının kötüye kullanılmasına yardımcı oldu. Bu gizli işletmeler davada, North Dimension ve North Wireless Dimenson olarak yer aldı. Dosyada Fenwick & West’in FTX için bir hukuk şirketinin sağlaması gerektiğinden çok daha özel hizmetler sağladığı iddia edildi.

Hukuk firmasının borsaya çeşitli satın almalara dair düzenleyici denetimlerden kaçınmasını sağlamak gibi bazı özel strateji önerileri sunduğu ve bunların gerçekleştirilmesine yardımcı olduğu öne sürüldü. Hukuk şirketi ayrıca lisanslama konularında da FTX’e, ABD regülatörlerine başvurmadan lisans alma konusunda bazı tavsiyelerde bulundu.

Hukuk firması bunun yanı sıra suçlamalara göre FTX’in müşterilerine yaptığı varsayılan bir dizi yanlış beyanı da görmezden geldi. Davada, FTX ve FTX iştirakleri ile hukuk şirketi arasında müşterileri aldatmaya yönelik adı konulmamış bir anlaşma olduğu belirtildi.

Bu (adı konulmamış anlaşma) FTX’in iddia edilen yanlış beyanından finansal olarak yararlanma olasılığı nedeniyle hukuk firmasına cazip geliyordu.

FTX’e yardımcı olan 18 girişim sermayesine de dava

Bunun yanı sıra Miami’de FTX’e yardımcı olduğu iddia edilen diğer sanıklara karşı açılan dava da yukarıda yer alan söz konusu dava dosyası içerisinde yer aldı. Aynı tarihte açılan davada, Singapur’da devlete bağlı yatırım fonu Temasek, Japon devi SoftBank, 85 milyarlık yatırım şirketi Sequoia Capital ve Sino Global da dahil olmak üzere toplam 18 önde gelen girişim sermayesi şirketi sanıklar arasında gösterildi.

İlgili sermaye şirketlerinin FTX hakkında yatırımcıları yanıltacak birçok beyanda bulundukları iddia edildi. Şirketler, FTX’in dolandırıcılık faaliyetlerine yardım ve yataklık yapmaktan suçlandı. Yöneltilen iddialara göre şirketler, FTX hakkında gerekli araştırmaları yaptıklarını söyleyerek borsayı yatırımcılar nezdinde güvenilir bir konuma yerleştirdi.

Şirketlerin ayrıca davada, FTX’in multi-milyar dolarlık bu dolandırıcılığı gerçekleştirmesine kendi şahsi çıkarlarını maksimize etmek için göz yumduğu ve yardımcı olduğu yer aldı.

Çokuluslu VC davalıları ayrıca müşterileri FTX’e yatırım yapmaya, borsada işlem yapmaya veya varlık yatırmaya teşvik etmek amacıyla FTX’in finansalları, faaliyetleri ve beklentileri hakkında çok sayıda aldatıcı ve yanıltıcı beyanda bulunmuştur.

Bu doğrultuda Temasek’in FTX’in finansalları, denetimleri ve regülatif kontrolleri üzerine sekiz aylık bir inceleme yaptığı ve hiçbir tehlike bulamadığı yönündeki söylemleri de kanıt olarak sunuldu.

ABD’li savcılar dün New York Mahkemesi’nden Yargıç Lewis Kaplan’a gönderdiği mektupta, FTX kurucusu Sam Bankman-Fried’a (SBF) yönlendirilen ve temmuz ayı sonunda mahkemece düşürülen bazı suçlamaları yeniden dosyalayacaklarını bildirmişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!