Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Genel Düşüş Sonrası ”Göz Atmaya Değer” Top 5 Alt Koin

İki gün önce başlayan ve hala hızını kesmeden devam eden genel düşüş, aslında her iki – üç haftada bir kendisini hissettirmekte. İşin kötü yanı iki üç haftada bir olan bu ani düşüşlerin sebebi genel olarak Bitcoin olsa da, bundan en çok etkilenen alt koinler oluyor. Yine de hiçbir zaman herhangi bir alt koinin ‘kesinlikle’ dibe vurduğunun garantisi yok ve tam olarak bu sebepten çoğu alt koin sahibi ellerindekini yavaş yavaş çıkartmaya başladı. Bunun aksine bir kısım ise ölene kadar ‘hodl’ metodunu benimsemiş gibi duruyor.

Şu an için garanti kazanç getirecek bir alt koin veya herhangi bir kripto para birimi diye bir şey yok ancak yine de bir kaç alt koine yatırım yapmak istiyorsanız, mevcut düşüş sırasında arkalarındaki projelerden dolayı gelecek vaat eden 5 alt koini ve sebeplerini sizler için derledik.

Tron (TRX)

Tron çok yakın zamanda kendi Sanal Makinesini piyasaya sürdü ve şu an 300.000’den fazla Tron kullanıcısına sahip. Ağın tam olarak ne için kullanılacağı kesin olmasa da, TRX sahibi olmak bir bakıma ağa katkıda bulunmakla ve gelişmeleri daha yakından takip etmekle aynı kapıya çıkıyor. Tron basın saatine göre 0,20 dolarlık bir birim fiyata sahip ve son 24 saat içerisinde %4.86’lık bir düşüş yaşadı. TRX daha fazla düşüş yaşasa bile, sahip olduğu mevcut düşük fiyat oy kullanmak için daha fazla TRX satın almayı kolaylaştıracaktır.

Bu fiyat aralığında yer alan ve gelecek vaat eden diğer alt koinler arasında DigiByte, Bytecoin ve Verge bulunuyor. Diğerlerine nispeten düşük birim fiyat daha fazla kullanıcı çekme özelliğine sahip. Bunun yanı sıra düşük fiyatlı koinler kripto para dünyasının ilk günlerini hatırlatıyor ve daha fazla kişinin daha düşük ücretlerle piyasaya dahil olabilmesinin de önünü açıyor.

Ethereum Classic (ETC)

Ethereum fork’u olan bu proje ise yine TRX gibi nispeten düşük fiyata, ancak daha stabil bir fiyat aralığına sahip. Ethereum Classic sağlam bir geliştirici takımına sahip ve şu an Coinbase üzerinde de mevcut. ETC’nin en aktif işlem gördüğü piyasalardan birisi ise Asya bölgesi. En son kripto para piyasası çöküşü sonrası ETC de ciddi bir değer kaybı yaşadı ve  basın saatine göre %5.54 civarında bir değer kaybına uğradı. Ethereum Classic’in basın saatine göre birim fiyatı ise 11,60 dolar civarında.

Ethereum Classic belki de gelecekte Ethereum’a iyi bir alternatif olabilir. Şu sıralar Ethereum Classic ağında çok az ICO projesi bulunsa da, ETC listedeki yerinden çok bir şey kaybetmedi. ETC’nin yer aldığı fiyat kategorisine örnek olarak NEO da mantıklı bir tercih olarak ileri sürülebilir. NEO da son 24 saat içerisinde basın saatine göre %5 üzerinde değer kaybı yaşayan alt koinlerden birisi. Buna rağmen NEO ağı içerisinde bir kaç tane gelecek vaat eden ICO projesi mevcut.

DogeCoin (DOGE)

Son dönemin belki de en çok konuşulan kripto para birimi Dogecoin oldu. Bir internet esprisinden yola çıkılarak oluşturulan Doge, yaratıcısı Palmer’ın bile tahmin edemeyeceği yerlere geldi denilebilir. Yola çıkma sebebi ne olursa olsun, Doge şu sıralar ciddi bir potansiyele sahip. Her şeyden önce DOGE’nin sunduğu avantajlar arasında borsalar arasında hızlı ve ucuz transfer yapılabilmesi yer alıyor. Doge ikinci olarak hep ucuz bir alternatif olarak öne çıkmakta.

Hatta basın saatine göre Top 21 arasında yeşil gözüken sadece iki kripto para birimi var, XRP ve DOGE. Söz konusu proje diğer koinlere karşı parite olarak kullanılabilmekte ve çok yakın bir zamanda Bittrex üzerinde USDT paritesi olarak kendine yeni bir yer bile buldu. Bu da yakın bir gelecekte DOGE’nin Bitcoin fiyatlarından bağımsız bir hale gelip, piyasa risklerinden daha az etkilenir olabileceğinin sinyallerini vermekte. Doge’nin bir diğer özelliği ise Litecoin ile ortaklaşa madenciliğinin yapılabilmesi ki bu özellik sayesinde daha büyük ve daha güvenli bir ağ garantisi sunmuş oluyor.

Stellar (XLM)

Stellar ağı gerçek anlamda değişim için yola çıkan projelerden bir tanesi. Stellar şimdiden gerekli görevleri yerine getirip hali hazırda çalışan bir düğüm ağına sahip ve bunun yanı sıra yarı merkezi konsensüs sitemi ile hızlı işlem ve düşük ücret garantisi sunmakta. Stellar ağı bazıları için ”aşırı” merkezi olarak görülse de, XLM kripto para birimi artık daha çok erişilebilir bir hal aldı desek yanlış sayılmaz. XLM bunun yanı sıra BTC fiyatına karşı da dayanıklı bir alt koin olarak kendinden söz ettirmekte. Son piyasa çöküşü esnasında basın saatine göre XLM, son 24 saatte %6,13 gibi bir kayıp yaşadı ve 0,20 dolarlık birim fiyatın altına düştü.

Yine de XLM’nin elinde özellikle Orta Doğu kullanıcıları için diğer alt koinlerde olmayan bir şey var: Şeriat Sertifikası. Stellar teknik olarak şeriat sertifikası alan ilk kripto para birimi oldu. Bu sertifika çok sembolik bir şey olarak gözükse de, Stellar’ın yakın gelecekte Orta Doğu piyasasına sağlam bir giriş yapmasını ve fiyatını katlamasını sağlayabilir. XLM, Kik uygulaması içerisinde de kendisine yer edindi. Şimdiden biraz XLM satın almak ileride dijital eko sistemden geri kalmamak için altın bir fırsat olabilir.

VeChain Thor (VET)

VeChainThor bir platfrom koini olarak zorlu bir piyasaya çıkış evresi yaşayanlardan bir tanesi oldu. VeChain’in temel piyasaya çıkış amaçlarından birisi de lojistik endüstrisine hizmet etmek. Açıkçası VET riskli bir alt koin konumunda. Yine de, VET’in sahip olduğu 0.015 dolarlık birim fiyat, bir çok yatırımcıyı kendisine çekebilir.

Koin’in toplam miktarının büyük bir çoğunluğu kilit altında tutuluyor ve koin çoğunlukla VTHO varlığını dağıtıyor. Bu sayede VTHO ileride kendi kendine değer kazanabilir. VET yeni platform koinleri arasında güçlü bir alternatif olarak yerini koruyor ve yaptığı yeni anlaşmalar ile kendini iyice geliştiriyor. Bu fiyat aralığında NEM (XEM) alt koini de önemli bir seçim olabilir.

Mevcut düşük fiyatlar göz önüne alındığında, herhangi bir alt koine giriş yapmak orta ile uzun vade arasında mantıklı bir tercih olabilir. Yukarıdaki projelerin yanı sıra neredeyse piyasadaki projelerin çoğu kendini kanıtlama evresinden geçmek zorunda. Yine de, bir çok alt koinin fiyatlarının piyasaya çıkış öncesi fiyatlarına geri çekilmeye başladığı göz önünde bulundurulursa, piyasanın düşüş anında satın almak belki daha ”dayanılabilir” bir kayba yol açabilir.

Tabii ki alt koinlerin aşırı risk içerdiğini ve %90’a varan kayıpların bu piyasada çok fazla yaşandığını unutmamak önemli. Çoğu alt koin değer kaybı veya değer kazanımı olaylarında herhangi bir sinyal vermese de, projelerin ürettiği veya kullandığı teknoloji, alt koin’in arkasındaki ekip veya yaptığı anlaşmalar işi asıl götüren kriterler olarak öne çıkmakta. Bunun da ötesinde bir alt koinin sahip olduğu topluluk ve topluluğun üyeleri de projeyi değerlendirmek için önemli bir kriter.

Yukarıdaki liste yatırım tavsiyesi değil, sadece güncel haberlerden ve yorumlardan yola çıkılarak yapılan bir değerlendirmedir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment