Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Google’dan Ethereum Desteği: Ethereum Ağındaki Verilere Erişim Artık Çok Kolay

Google, bünyesindeki BiqQuery adlı büyük veri (big data) analiz platformuna Ethereum’u ekledi. Kullanıcılar artık Google Cloud üzerinden Ethereum Blockchain’indeki verilere rahatlıkla ulaşabilecekler.

Ethereum’da işlem durumunu veya cüzdan bakiyesini kontrol etmek için kullanılabilecek bir UPA bulunuyor ancak Google’ın yaptığı duyuruya göre Ethereum blockchain’inde saklanan verilerin tamamına ulaşmak hiç de kolay değil.

Yeni projesiyle birlikte Ethereum’a büyük veri sekmesi getirmeyi hedefleyen Google, Cumartesi günü yaptığı açıklamada şöyle belirtti:

“Verilerin böyle görüntülenmesi, Ethereum altyapısına yapılacak iyileştirmeler gibi konularda karar verirken (sistem kapasitesinin tamamını kullanıyor mu ve artık bir güncellemenin vakti geldi mi?) kullanışlı olacaktır.”

Google’ın kendi bulut platformu üzerinde oluşturduğu yazılım sistemi çeşitli avantajlar sunuyor: Ethereum Blockchain’ini Parity kullanan bilgisayarla eşleştiriyor, Ethereum ağından akıllı sözleşme tabanlı işlemlerin sonuçları da dahil olmak üzere günlük veri çekiyor.

Google, bu yazılımın tam olarak hangi alanlarda faydalı olabileceğini anlatmak için çeşitli örnekler veriyor. Bu örneklerden biri de CryptoKitties. CryptoKitties şu anda Ethereum ağında en fazla akıllı sözleşme tabanlı işlemin yapıldığı uygulama konumunda. Google’ın yazılımı, 10’dan fazla CryptoKitties barındıran hesapların köken verilerini çok daha açık bir şekilde göstermeye yarıyor:

CryptoKitty verilerinin gösterimi (Kaynak: Google)

Google’ın kullandığı bir diğer örnek ise ERC-20 tabanlı token projelerinden OmiseGo ile ilgili. OmiseGo ağında hesabına token alan kişilerin sayısı 13 Eylül 2017’de ciddi bir artış göstermişti ancak token gönderen hesapların sayısında bir artış yoktu. Bunun nedeni de OmiseGo ağında bir airdrop yapılmış olmasıydı. Google’ın yazılımı sayesinde bu veriler çok daha net bir şekilde görülebiliyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment