Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Güney Kore, Dijital Para İçin 100 Bin Kişilik Bir Pilot Çalışması Yapacak

Korea Times’ın Perşembe günü bildirdiğine göre Güney Kore, önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde 100.000 vatandaşı kapsayan bir merkez bankası dijital para birimi (CBDC) için pilot uygulamaya başlayacak.

Pilot program Kore Merkez Bankası ve mali düzenleyiciler Finansal Hizmetler Komisyonu (FSC) ve Finansal Denetleme Servisi (FSS) tarafından ortaklaşa yürütülecek.

Proje kapsamında 100.000 kişi (ülke nüfusunun yaklaşık %0,2’si) ticari bankalar tarafından CBDC şeklinde çıkarılan tokenlerle mal satın alabilecek. Pilot, mal satın alımıyla sınırlı olacak ve havale gibi diğer kullanımlara izin verilmeyecek.

Temmuz ayındaki haberlere göre pilot için Jeju, Busan veya Incheon tercih edilebilir.

Kore Merkez Bankası, CBDC’yi çocuk bakım yardımları veya COVID-19 salgını sırasındaki ödemeler gibi devlet tarafından verilen mevcut hibe sistemleriyle ilgili sorunlara potansiyel bir çözüm olarak görüyor. Mevcut sistemlerle ilgili sorunlar arasında yüksek işlem ücretleri, yavaş ödeme ve dolandırıcılık endişeleri yer alıyor.

Dünya genelindeki pek çok merkez bankası, nakit para kullanımındaki düşüşü ve tüketicilerin gitgide dijital ödeme yöntemlerini tercih etmesini göz önüne alarak CBDC’lerle ilgili araştırmalar yapıyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından geliştirilen dijital Türk lirası projesi için idari düzenlemelerin 2024’ün 4. çeyreğinde hayata geçmesi bekleniyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!