Güney Kore’de Devletin Kripto Paralara Yaklaşımı
1. Güney Kore’nin kripto para piyasasında etkisi ne kadar büyük?
ABD ve Japonya’dan sonra Güney Kore’nin Dünya’daki en büyük kripto para piyasası olduğu düşünülüyor.
Güney Kore nüfusu 50 milyon gibi kısmen az olsa da nüfusun ciddi bir oranı kripto para piyasasına dahil oluyor ki bu da küresel çapta etkiye yol açıyor.
Kripto paralara yönelik olan spekülasyonlar gittikçe artıyor ve Güney Kore hükûmeti de ülkedeki kripto para akımını kontrol altında tutmak istiyor.
2. Güney Kore kripto para fiyatlarını nasıl etkiliyor?
Basite indirgemek gerekirse, spekülasyon ile etkiliyor.
Blockchain Industry Association, Güney Kore’de Bithumb, Korbit ve Coinone dahil olmak üzere bir düzineden fazla kripto para borsası olduğu kanısına vardı. Ülkenin nüfusu az olsa da belirttiğimiz gibi bu nüfusun ciddi bir yüzdesi kripto para piyasasına giriş yapıyor ve ülkedeki borsalar da bunun sonucunda epey farklılıklar gösterebiliyorlar. Güney Kore’deki kripto para fiyatları, diğer ülkelerdekine kıyasla %30’a kadar daha yüksek olabiliyorlar.
Bir araştırmaya göre Güney Koreli yatırımcıların %80’i kripto para yatırımından kar elde ettiler. Maaşlı çalışan Güney Korelilerin üçte birinden fazlası, kripto para piyasasında ortalama 5,000 $ tutuyor.
3. Güney Kore piyasasında neler oluyor?
Baya bir şey oluyor.
Güney Kore’deki kripto para piyasasında bir süredir işler biraz karışık. Bu karışıklık da Güney Kore hükûmeti Temmuz 2017’de ödemeleri, aktarmaları ve ticareti kolaylaştırmak adına Bitcoin üzerinden hizmet sunmayı yasal hale getirdiğinde başladı. Çünkü hükûmetten gelen bu kararla birlikte Güney Koreli yatırımcıların kripto paraya olan talebi epey arttı.
Ağustos 2017’de Kuzey Kore’nin Güney Kore’deki Bitcoin borsalarını hedef aldığına dair haberler çıktı ve Eylül ayının başlarında Güney Kore’nin dijital paralara daha katı düzenlemeler uygulayacağına dair dedikodular dolanmaya başladı.
Aralık ayına geldiğimizde bu dedikodular artık ciddileşmeye başladı ve bu “katı düzenlemelerin”, kripto paraların toptan yasaklanması şeklinde uygulanacağına dair söylentiler çıktı.
O aşamada Güney Kore ticaret hacmi bakımından Çin’i geçmişti.
4. 2018 yılı içerisinde neler oldu?
Bu yıl biraz sıkıntılı başladı.
Hükûmet kripto paralar üzerindeki spekülasyonu kontrol altına alabilmek için anonim şekilde kripto para ticareti yapmayı yasaklamaya karar verdi. Bu açıklamadan kısa süre sonra CoinMarketCap, site üzerinde gözüken bazı Güney Kore borsalarını kaldırdı ve sebep olarak da fiyat farklılıklarını gösterdi.
Bu hamle sonrasında Ripple’ın piyasa hacminden 20 milyar $ uçtu gitti.
Daha sonra Adalet Bakanı tarafından kripto paraların toptan yasaklanacağına dair bazı açıklamalar geldi ancak bu kısa süre içinde Güney Kore başkanının ofisi tarafınca yalanlandı.
5. Güney Kore’de kripto para ticareti nasıl yapılıyor?
Çoğunlukla dijital banka hesaplarından.
Ülkenin en büyük ikinci bankası olan Shinhan Bank gibi büyük bankalar dijital banka hesaplarıyla yerel kripto para borsaları sunuyor. Her bir tüccar ya da yatırımcı, Kore Won’u üzerinden para yatırmak ya da çekmek için bu dijital banka hesaplarını kullanabiliyor. Yatırımcılar bu işlemleri gerçekleştirmek için masraflı ve beklemeyi gerektirebilen normal banka hesaplarını kullanmak zorunda kalmıyorlar.
Ülkede kripto paralara olan talebi arttıran şeylerden biri de buydu. Ancak kripto para sektörü artık piyasaya illegal ürünlerin girmesi, dolandırıcılıklardan, kripto para fiyatlarının spekülatif olması, insanların bilgi sahibi olmadan yatırıp yapıp para kaybetmesi gibi şeylerden endişelenen Güney Kore hükûmetinin sıkı takibi altında.
6. Önerilen yasaklardan birinin gerçekleşme ihtimali var mı?
Zaten gerçekleştiler.
Güney Kore hükûmeti Eylül 2017’den beri kripto para piyasasında çok ciddi spekülasyonlarla yaşanan fiyat değişikliklerinin farkında. Para aklama ve benzeri suçları önlemek adına da kripto para ticaretinde anonim hesap kullanmayı yasakladı.
Güney Kore başbakanı Lee Nak-Yeon, kripto paraların genç nesil tarafından (özellikle öğrenciler) uyuşturucu ticaretinden saadet zincirine kadar çeşitli illegal faaliyetlere dahil olmak için kullanılabilecekleri konusunda halkı uyarmıştı.
Adalet Bakanının açıklamaları sonrasında Güney Kore’de kripto paraların tamamen yasaklanacağına dair haberler çıkmış olsa da daha sonra hükûmet yetkilileri (Maliye Bakanı Kimg Dong-yeon gibi) kripto paraların Güney Kore’de yasaklanmadığı konusunda güvence verdi.
7. Daha fazla yasak olacak mı?
Maalesef olacak gibi görünüyor.
Kripto paralara uygulanan yasak konusunda yaşanan karmaşıklıklar sonrasında bazı devlet memurları “içeriden ticaret” yapmakla suçlandılar.
Hükûmet aynı zamanda kripto para borsalarını yılda 20 milyar Won’dan fazla gelir elde eden şirketler için uygulanan Güney Kore vergi yasası dahilinde yüzde 24.2 gibi bir oranla vergiye bağlayacağını açıkladı.
Anonim ticaretin yasaklanmasının yanı sıra, yabancıların ve reşit olmayanların da kripto para hesabı açması yasaklanacak.
8. Güney Kore hükûmeti yasakları nasıl uygulayacak?
Çoğunlukla finansal sorgulamalar sayesinde.
Hükûmeti yeni dijital hesapların açılmasını dondurdu ve kripto para yatırımcıları, kripto para borsalarındaki isimleri banka hesaplarındaki ile uyuşmadığı sürece dijital para borsa cüzdanlarına para yatıramıyorlar.
Finans otoriteleri kripto para borsalarının Müşterini-Tanı (KYC) ve Para-Aklama-Karşıtı (AML) sistemlerini de geliştirmelerini istedi.
9. Güney Kore’deki düzenlemeler piyasayı ne kadar etkileyecek?
Kısa vadede bakacak olursak bu etkilerin epey şiddetli olduklarını söyleyebiliriz.
Kripto para piyasasında bu kadar büyük bir yere sahip olan Güney Kore, verdiği kararlarla birlikte küresel piyasayı etkileyebilecek güce sahip.
Uzun vadede ise yorum yapmak zor olsa da piyasanın yavaş yavaş bu duruma uyum sağlayacağını söyleyebiliriz.
Bunun bir örneğini Ocak ayında çıkan düzenlemeler haberleri sırasında yaşadıklarımızla gösterebiliriz. Güney Kore’den gelen haberler iyice ciddileşmeye başladığında toplam piyasa hacmi bir gün içerisinde %40 civarında düşüş yaşadı.
Ancak kısa süre sonra piyasa kendini yeniden toparlamaya başladı.
Kripto paraların fiyatlarında spekülasyonun büyük bir rolü olduğunu düşünürsek Güney Kore gibi kripto para konusunda büyük bir pazar sayılabilecek ülkelerde yapılan herhangi bir hukuksal ya da ekonomik hareket, küresel çaptaki piyasada her zaman fiyat oynaklığı yaşanmasına sebep olacak.
Ancak bu gibi haberlerden sonra düşüş yaşayan kripto para piyasasının bir süre sonra eskisinden çok daha güçlü şekilde büyümesi de ihtimaller dahilinde. Tıpkı Çin’in aldığı kararlardan sonra olduğu gibi.