Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Günlük Bitcoin Alım-Satımı Yapanlar Yüzde 95 Oranında Kaybediyor! Sebep Ne?

Kripto para sektöründe lider kripto para birimi Bitcoin‘i alım satım yaparak günlük kazanç için kullananlar olduğu gibi, ‘hodl’ yaparak uzun vadede elindekileri hiç satmayanlar da bulunmakta ve iki grup ara ara fikir çatışması yaşamakta.

Buna ek olarak yapılan araştırmaların birçoğu da günlük alım satım yapan kişilerin yüzde 95 oranında kayıp yaşadığını ve sadece yüzde 5’lik bir kısmın gerçek anlamda kazanç elde edebildiğini ortaya koydu. Peki bunca insanın yaptıkları ortak hatalar neler?

Günlük alım satım yapmanın en büyük dezavantajlarından birisi yorucu olması. Günlük olarak belirli grafikleri takip etmek ve devamlı piyasanın nabzını yoklamak hem duygusal hem de psikolojik olarak yıpratıcı olabilmekte. Tradeciety tarafından yayınlanan bilgiler ise şöyle sıralanabilir:

  • Günlük alım satım yapanların yüzde 80’i ilk iki yıllık sürede piyasadan kaçmakta.
  • Bütün trader’lar arasında yüzde 40’lık bir kısım sadece bir ay alım satım yapıyor.
  • Üç yıl içerisinde sadece yüzde 13’lük bir kısım günlük alım satıma devam ediyor. Beş yıldan sonra ise bu oran yüzde 7’ye düşmekte.
  • Ortalama bir bireysel yatırımcı yıllık olarak bir piyasa endeksinden yüzde 1,5 daha düşük performans sergiliyor.
  • Aktif trader’lar ise yıllık yüzde 6,5 piyasanın gerisinden geliyor.
  • 10 yıla kadar olumsuz alım satım geçmişi olan trader’lar ilginç bir şekilde alım satım yapmaya devam ediyor

Sebep Ne?

Özellikle son madde günlük alım satım yapıp kayıp yaşayanların en çok zarar gördüğü nokta olarak bilinmekte. Bunu şu şekilde örneklendirebiliriz:

Ahmet işini bırakıp belirli bir sermaye ile kripto para sektörüne giriyor. Twitter üzerinden ‘büyük isimleri’ takip etmeye başlıyor ve bir alt koin’in yükseliş haberini girip buna yatırım yapıyor. Daha sonra işlerini halledip geri gelen Ahmet, küçük bir kazanç ile alt koin’den çıkış yapıyor. Bunu bir veya iki kere yapan kullanıcının hatası ise, herhangi bir yöntem veya stratejiye sahip olmadan, başkalarının sözleri ile hareket etmesi ve piyasanın ‘rastgele’ de olsa onu ödüllendirmesi.

Sonuç olarak kendisini yetenekli bir alım satımcı olarak gören kullanıcı, elindeki bütün sermayeyi kaybedene kadar günlük alım satım yapmaya devam ediyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment