Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hayali Kripto Parayla Yatırım Toplayanlar İçin Binlerce Yıl Hapis İstemi

S-Coin, First Coin gibi hiçbir borsada listelenmeyen kripto paralar üreten ve yüzlerce kişiyi dolandırmakla suçlanan örgütün 17 yöneticisinin her biri için 10.888’er yıla kadar hapis cezası talep edildi.

Anadolu Başsavcılığı, 2016-2017 tarihlerinde kripto para üretip vatandaşlardan topladığı paralarla dolandırıcılık yaptığı düşünülen bir örgüt hakkında soruşturma başlatmıştı.

Şüpheliler, martta düzenlenen operasyonla gözaltına alınırken cuma günü soruşturmanın tamamlandığı ve iddianamenin hazır olduğu aktarıldı.

Sözde kripto parayla yatırım topladılar

Şüphelilerin S-Coin, First Coin gibi hiçbir borsada listelenmeye kripto paralar ürettikleri, bunlara yatırım yapanlara yüksek oranlarda haksız kazanç vadettikleri belirtildi.

İddianameye göre sisteme katılan üyeler, kurulan piramit düzeniyle sisteme yeni üyeler katmaya teşvik edildiler. Piramitin çökmesi sonucunda 544 yatırımcının mağdur olduğu vurgulandı.

İHA haberine göre 17 Şubat-20 Ekim 2016 arasında şirketin 3 farklı bankadaki hesaplarına 832 kişi tarafından toplamda 15 milyon 889 bin 910 lira ile 209 bin 100 euro gönderildiği tespit edildi.

Yöneticiler için binlerce yıl hapis isteniyor

İddianameye göre şüpheliler, Malta’daki Coinspace adlı bir firmanın faaliyetlerinin piramit satış sistemine uygun olacak şekilde evrilebileceğini düşünüp, Coinspace İnternet Hizmetleri Sanayi ve Ticaret AŞ adlı bir firma kurdular.

En yetkilisi Selçuk Ö. olacak şekilde 17 yöneticisi olan örgüt için 37 şüpheli bulunuyor. Yöneticiler için suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve bilişim sistemleri banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık suçlarından 3 bin 268’er yıldan 10 bin 888’er yıla kadar hapsi isteniyor.

Kalan 20 şüpheli için suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma ve bilişim sistemleri banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık suçlarından 2 yıldan 200 yıla kadar değişen düzeylerde hapis cezası istendi.

544 kişinin müşteki, 37 kişinin şüpheli olarak yer aldığı 140 sayfalık iddianame, gönderildiği Anadolu 13. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!