Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hindistan/Sankar: Kripto Para Kullanımındaki Artış, Dijital Paraya Duyulan Talebi Yansıtıyor

Hindistan Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Shri T. Rabi Sankar, dünya genelinde artan kripto para kullanımının, insanların dijital paraya gösterdiği talebin bir işareti olabileceğini ve merkez bankalarının bu talebi kendi dijital paralarını üreterek karşılayabileceğini söyledi.

Rabi Sankar, bugün katıldığı “Dijital Merkez Bankası Paraları: Paranın Geleceği Bu mu?” başlıklı seminerde dijital merkez bankası paralarının (CBDC) sunabileceği avantaj ve dezavantajlardan bahsederken, özel sanal para birimleri çatısı altında kripto paraları da yorumladı.

  • Hindistan Merkez Bankası Başkan Yardımcısı, bunların temel değeri olmadığı için ne birer emtia, resmi bir üreticisi olmadığı için ne de birer para birimi olduğunu söyledi.

  • Kripto para kullanımındaki artış ile kripto paraların dünya gündemine girmeye başlamasının, “dijital paralara duyulan talebin bir işareti” olabileceğini söyleyen isim, bu talebin CBDC ile karşılanabileceğini belirterek, bazı merkez bankalarının bu yüzden kendi dijital paralarını çıkarmak istiyor olabileceğini açıkladı.

  • Rabi Sankar, “Bu özel sanal para birimleri, resmi paranın karşılayamadığı ne gibi bir ihtiyacı karşılıyor belli değil. Ama (bu belirsizlik), bu özel paraların kullanılması veya popüler olması için engel değil.” dedi.

  • Başkan Yardımcısı, Amerikan doları gibi para birimlerini muaf tutarak, özel sanal para birimlerinin tanınırlık kazanmaları halinde bazı “ulusal paraları saldırı altında bırakabileceğini”, merkez bankalarının ise kendi dijital paralarını üreterek özel sanal para birimlerinin vatandaşlar adına yol açabileceği zararları önleyebileceğini belirtti.

  • Sankar, Hindistan’ın kendi dijital parasını üretme ihtimaliyle ilgili olarak, “Kendi CBDC’mizi üretmek, halkın bu özel sanal para birimlerinin bir kısmının sergilediği korkunç düzeydeki volatiliteden korunmasını sağlayabilir.” dedi.

Dünya genelindeki merkez bankalarının yarısından fazlasının CBDC ile ilgili araştırmaları sürerken, Hindistan Merkez Bankası da bunların arasında yer almaya devam ediyor. Yetkililer, diğer pek çok banka gibi CBDC üretip üretmeme konusunda net bir karar vermiş değil.


Görsel: Reserve Bank Of India – RBI Mumbai (Wikimedia Commons, görsel Koin Bülteni tarafından değiştirilmiştir)
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!