Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hızla Büyüyen Kripto Madenciliği Enerji Piyasalarını Etkileyebilir -Fitch Ratings

Dünyanın en büyük üç kredi derecelendirme kuruluşundan biri olan Fitch Rating, hızla büyüyen kripto madenciliğinin enerji piyasalarını olumsuz etkileyebileceğini söyledi.

Fitch Rating, 21 Şubat tarihinde yayınladığı raporda hızla büyüyen kripto para madenciliği sektörünün enerji piyasalarını etkileyebileceğini ve özellikle gelişmekte olan ülkelerde elektriği diğer sektörlerden bu alana yönlendirebileceğini söyledi. Şirket ayrıca kripto para birimleri ve madenciliğine yönelik küresel talebin artmasıyla birlikte ekosistemin geçtiğimiz yıl küresel elektriğin tahmini olarak %0,4 ila %1‘ini tükettiğine değindi.

Gün geçtikçe artan popülaritesi ve benimsenmesi ile birlikte kullandığı enerji ihtiyacı da doğru orantılı artan Bitcoin’in (BTC), güç talebinin yılda 125 terawatt-saat olduğunu tahmin eden Fitch raporda;

Şeffaflık eksikliği enerji üretimi ve ağlarında yatırım planlamasını zorlaştırdığından düzenlenmemiş kripto para birimlerinin enerji talebinin kontrolsüz büyümesi enerji sektörünü etkileyebilir.

ifadelerine yer verdi.

Raporda ayrıca hükümet düzenleyicilerinin finansal piyasalar üzerindeki etkileri, yasa dışı faaliyetlerde kullanımları, enerji piyasalarıyla ilişkileri ve bunun sonucunda ortaya çıkan çevresel etkiler nedeniyle kripto para birimlerine odaklanmalarını artırdığı belirtildi.

Fitch bunun yanı sıra Avrupa’nın, yoğun enerji tüketen “proof-of-work” kripto madenciliği yöntemini yasaklamak için çağrıda bulunduğunun ve daha az enerji tüketen “proof-of-stake” madenciliğine doğru ilerlediğinin altını çizdi.

Şirket, yoğun enerji tüketiminin önüne geçmek için madencilik merkezlerinin tescil edilmesinin, çiftliklerin yenilenebilir enerji kaynaklarına yakın yerleştirilmesinin ve madencilerin yoğun saatlerde elektrik kullanımlarını azaltılmasının gerekebileceğini söyledi.

Çin’in geçen yıl kripto ticaretini ve madenciliğini yasaklamasından sonra madencilerin Rusya, Kazakistan, Kanada ve ABD’ye taşınmasının ardından bazı yeni kurulan madencilik çiftlikleri enerji şebekelerinde aşırı yüklenmeye ve arz kesintilerine neden olmuştu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!