Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

HSBC, Nijerya’da 100 Milyon Dolar Aklamakla Suçlanıyor: Çare Kripto Paralar mı?

Nijerya başbakanı Muhammad Buhari, yaptığı açıklama ile HSBC Bankası’ndan ülkenin esk diktatörü olan Sani Abacha’ya yardım yapılan 100 milyon dolarlık miktarı geri istedi. Buhari, Nijerya’yı yıllarca demir yumrukla yöneten ve sürekli kara para akladığı iddia edilen eski general Abacha’nın HSBC yardımı ile bu işi yaptığını belirtirken, otoritelere göre bu durum; bankacılık sisteminin yozlaşmasının geldiği noktanın da bir göstergesi.

Nijerya hükümet sözcüsü Malam Garba Shehu, yaptığı açıklamada şu anda yürüttükleri çalışmalar ışığında HSBC’nin Abacha için ciddi miktarda para akladığı sonucuna vardıklarını belirtirken, şunları söyledi:

”İlgili birimlerimiz şu anda çalışmalarını sürdürüyorlar. Ancak ilk noktada vardığımız sonuç, HSBC’nin başta New Jersey olmak üzere Abacha için Paris, Londra ve Cenevre’deki şubelerini kullanarak para akladığı. Bu tutar yaklaşık 100 milyon dolar.”

HSBC’nin Nijerya hükümeti ile ilgili yaptığı yorumlara da tepki gösteren Shehu, HSBC yetkilierinin başkan Buhari’nin ikinci kez seçimi kazanması durumunda ülke ekonomisinin tepe taklak olacağı yönünde yaptığı yorumlara da katılmadığını belirtti ve şunları ekledi:

”Birçok Nijeryalı da çok iyi bir şekilde biliyor ki, ülke ekonimisinin bu halde olmasının baş sorumlularından birisi de HSBC’dir. Bununla birlikte bir diktatör için yüzlerce milyon dolar kara para aklayan bir bankadan bahsediyoruz. Söyledikleri şeylere ne kadar kulak asılmalı, kararı kamu oyuna bırakıyorum.”

Shehu, son olarak yaptığı açıklamada HSBC’den 100 milyon dolarlık meblağı geri isteyeceklerini de belirtti.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment