Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hyperledger, Aries Projesini Duyurdu

Linux Foundation tarafından başlatılan kurumsal blokzincir çatı projesi Hyperledger, yeni aracı Hyperledger Aries’i duyurdu. Consensus 2019’da Brian Behlendorf tarafından tanıtımı yapılan Aries, Hyperledger’ın 13. projesi. Framework başlığı altında Burrow, Fabric, Grid, Indy, Iroha, Sawtooth; tool başlığı altında Caliper, Cello, Composer, Explorer, Quilt, Ursa projelerini geliştirmeye devam eden Hyperledger, Aries’i de tool başlığı altında duyurdu.

Aries’in ne yaptığını anlamak için Indy’nin ne yaptığına bakıp Aries’in getirdiği yeni çözümleri incelemek gerekiyor. Indy, blokzincir temelli bir dijital kimlik aracı. Dağıtık kayıt defterleri ve blokzincirler arasında kullanılmak üzere araçlar, kütüphaneler ve bileşenler sunar. Yaptığı işi daha basite indirgemek gerekirse ağdaki kurumlar için açık merkeziyetsiz kimlikleri(DID) saklar. Böylece kurumların imzaladığı bu kimliklerin geçerliliği teyit edilebilir. Fakat her blokzincir dijital kimlik yönetimini ve doğrulamasını Indy ile yapmaz. Dolayısıyla cüzdanlar ve uygulamalar arasında kriptolu iletişim kurmak için bir katmana ihtiyaç duyulur. Aries ise bu noktada devreye girer.

Aries’in amacı kullanıcılara bir cüzdan ve kriptolu bir mesajlaşma sistemi sunmaktır. Böylece uygulamalar cüzdanlarla iletişim kurabilir. Bu uygulamaların ve cüzdanların Hyperledger projesi olması zorunluluğu da yok. Aynı zamanda sistemde sıfır bilgi ispatı(zero knowledge proof) da bulunuyor. Bu ispat sayesinde de cüzdan içinde bazı bilgileri vermeden bilgilerin doğruluğu ispatlanabilir. Aries, Indy topluluğundan çıkan bir proje olduğu için şu anda Indy’e bağımlı fakat içindeki teknolojiler tamamen Aries’e taşındığında bu bağımlılık da ortadan kalkacak.

Daha fazla bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment