Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

IBM Patente Doymuyor – Blockchain Tabanlı Güvenli Sistemi Hacklenmeleri Engelleyebilecek Mi?

2 Ekim tarihinde ABD Ticari Marka ve Patent Ofisinin (USPTO) internet sayfasında yayınlanan bir bildiriye göre, Ofis dünya devi ABD menşeli IBM‘ye, yeni bir patent daha verdi.

Yeni patent teknik olarak blockchain tabanlı güvenlik sistemleri ve güvenli sistemler hakkında. IBM’in açıklamalarına göre, patentin başvurusu ilk olarak 2017 yılının Eylül ayında yapılmış ve patent içerisindeki şema olası bir güvenlik açığını tespit etmeyi hedeflemekte. Bütün monitörlere bir zincir konfigürasyonu şeklinde bağlanan ağ, sistemde yer alan bütün verileri kaydediyor ve olası güvenlik açıklarını anında tespit edebiliyor. IBM’nin bu yeni sisteminin blockchain tabanlı platformlarda gerçekleştirilen hacklenme olaylarını ciddi bir oranda azaltacağı düşünülmekte.

IBM tarafından yapılan detaylı açıklamaya göre, patent içerisinde yer alan ”gözetmen” birimleri herhangi bir normal sistemde kolaylıkla izinsiz girişe yol açabilir çünkü normal sistemlerdeki cihazların hiçbiri ”birbirlerini tanımıyor” ve hackerlar geçmişteki etkinlikleri silip ”kontrol elde edebilirler.”

Ancak blockchain tabanlı bir güvenlik sistemi sayesinde, hacklenmiş birim anında tespit edilebilir çünkü böyle bir durumda senkronize olmuş monitörler ve gözetmenler herhangi bir tekilliğe sahip değil ve birbirlerinin arkasını kollayabilmekte. Patentin devamında ”herhangi bir spesifik etkinlik veya işlemle ilgili alınan bilgi değişirse, o zaman bir monitöre veya gözetmene giriş yapılmış olabilir” ifadesi yer almakta.

IBM blockchain patenti konusunda yeni aldığı bu patent ile birlikte Çinli e-ticaret devi Alibaba ile birinciliği paylaşmakta. Geçtiğimiz günlerde iPR Daily tarafından yayınlanan bir araştırmada, Alibaba 1 patent farkla IBM’nin önünde yer almaktaydı ancak durum şu an eşitlenmiş oldu.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment