Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İddia: Ripple, XRP’yi Coinbase’de Listelemek İçin ‘Özel’ Bir Ücret Ödedi

Dünyanın en büyük kripto para borsalarından birisi olan Coinbase, geçtiğimiz tarihlerde oldukça büyük bir sürpriz yaparak toplam piyasa hacmine göre en büyük üçüncü kripto para birimi XRP‘yi listeledi.

Ancak yeni ortaya atılan bir iddiaya göre, Coinbase kripto para borsası XRP’yi listelemek için kendi kurallarını çiğnedi ve bunun karşılığında belirli bir ücret aldı. Coinbase Pro 25 Şubat tarihinde XRP alım satımını kullanıcılara sundu. Doğal olarak XRP fiyatı aynı gün içerisinde %10 ve üzeri artış yaşadı ve haberin etkisinin geçmesi üzerine artış yaşadığı yeri anında geri döndü.

Diar tarafından  yayınlanan yeni bir araştırmaya göre ise, Coinbase Pro XRP’yi listelemek için kendi listeleme kurallarından birkaçını çiğnedi. Eski adıyla GDAX olarak bilinen Coinbase Pro’nun listeleme kurallarına göre, Coinbase’nin bir kripto parayı listelemeden önce değerlendirmeye aldığı faktörler arasında o kripto para projesinin ‘ekip sahipliği’ yer alıyor.

Diğer bir deyişle listelenen kripto para biriminin arkasındaki projenin, kripto para üzerinde çok az bir etkisinin olması gerekmekte. Ripple ise Diar’ın aktardığına göre kendi emanet hesaplarında bütün XRP miktarının %60’ına yakın bir miktarına sahip. Bunun yanı sıra geçtiğimiz tarihlerde kripto para veri firması Messari’nin Ripple’ın aslında XRP’nin toplam piyasa hacmini %47 daha fazla gösterdiğini iddia ettiği araştırması da benzer bulgulara sahip.

İddianın güçlü bir hale gelmesinin arkasındaki en büyük sebeplerden birisi ise, Coinbase yöneticilerinden birisi olan Elliott Suthers’in, Alistar Milne ile gerçekleştirdiği mail alış verişi. Alistar’ın ”Ripple, Coinbase’nin kendi tokenini listelemesi karşılığında para ödedi mi?” sorusuna cevap veren Coinbase yetkilisi, bu durumu ”kayıt dışı bir şekilde tartışmaktan” mutlu olacağını, ancak bunu halka açık bir şekilde konuşamayacağını belirtti.


 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment