Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

“İki Yıl İçinde ABD’nin Tamamı Kripto Paraları Tanıyor Olacak”

Uluslararası Ödemeler Bankası Para ve Ödemeler Dairesi tarafından kripto paralar hakkında yayımlanan yeni bir çalışmaya göre kripto para sektöründeki güncel trendin devam etmesi, ABD nüfusunun tamamının önümüzdeki bir-iki yıl içerisinde en az bir kripto paraya aşina olacağı anlamına gelecek.

Raphael Auer ve David Tercero-Lucas tarafından yapılan araştırmada ABD’deki kripto para yatırımlarının sosyoekonomik temelleri incelendi.

2014 yılında ABD vatandaşlarının yaklaşık %40’ı en az bir kripto parayı tanırken, bu oran 2019’a gelindiğinde %70’e yükselmişti. Auer ve Lucas’ın çalışmasına göre bu trend devam ederse bir-iki yıl içerisinde nüfusun tamamı en az bir kripto parayı tanıyor olacak.

Kripto paraların kullanım oranı ise bu kadar yüksek değil. ABD’de en az bir kripto parası olan vatandaşların 2019’daki oranı %1,4 düzeyindeydi.

kripto-para-bis-facts

Ankette öne çıkan bazı bulgular

  • Banka kartı sahibi olmak ve mobil uygulama kullanmak kripto para sahibi olma ihtimalini artırıyor. Bu nedenle, insanların kripto para almasının sebebinin “nakit paraya, geleneksel veya online bankacılık ödemelerine duyulan güvensizlikten” kaynaklandığı düşünülmüyor.

kripto-para-bis-table-7


  • İnsanların ödeme yaparken edindikleri deneyim ile kripto paralar hakkında bilgi sahibi olmak arasında bir korelasyon bulunuyor. Dijitalleşme hakkında bilgi sahibi olmak, kripto paralar hakkında bilgi sahibi olma ihtimalini 16-17 baz puan artırıyor.

  • İnsanların eğitim düzeyi her bir basamak yükseldiğinde, en az bir kripto parayı tanıyor olma ihtimalleri ortalama %8,7 ile %11,1 oranında artıyor. Benzer şekilde, gelir düzeyindeki artış, bir kripto parayı tanıyor olma ihtimalini %2,3 ile %3,1 oranında güçlendiriyor.

  • Kadın olmaktansa erkek olmanın bir kripto parayı tanıyor olma ihtimalini %9,6 ile %12,1 oranında artırdığı; bundan ayrı olarak medeni halin ve yaşın bir kripto parayı biliyor olma ihtimalini pek etkilemediği açıklandı.

Spekülatif değil, birikim amaçlı yatırım

Araştırmacılar, ABD’de kripto paralar hakkında bilgi sahibi olan vatandaşların oranının zaten yüksek olduğunu ve bu nedenle yeni yatırımcı sayısındaki olası bir artışın, bilgi sahibi insanların sayısındaki artıştan kaynaklanmayacağını düşünüyorlar.

Piyasadaki mevcut yatırımcıları değerlendiren ve HODL yapan yatırımcıların yıllar içerisinde çoğalmış olmasına dikkat çeken ikili, şu açıklamada bulundu:

“Kripto para pazarının ana özelliklerinden biri, volatilitedir. Kripto para fiyatları bir günde dramatik düzeyde yükselip, düşebilir. Piyasada bu gibi dalgalanmaların olabileceğinin kabullenilmesi sonucunda, ‘tutma stratejisi’ değişmeye başladı.

HODL yapmanın artık daha yaygın olduğu bulgusunun, ilerleyen yıllarda da geçerliliğini koruması, kripto para pazarının daha stabil hale gelmesi anlamına gelebilir çünkü insanlar bunları spekülatif varlıklar olarak değil, birikim aracı olarak kullanabiliyor olabilir.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!