Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İngiltere’deki Bir Bitcoin Reklamı Riskli Olduğu İçin Yasaklandı

İngiltere’de yayınlanan bir Bitcoin reklamı, İngiltere Reklam Standartları Kurumu (ASA) tarafından yasaklandı. Aktarılanlara göre reklam, Bitcoin yatırımındaki riskleri ele almadan sorumsuzca yatırıma teşvik ediyor.

Reklamı veren Coinfloor şirketi, İngiltere merkezli ve Bitcoin ticareti yapılan bir platform olarak işlev gösteriyor. Yasaklanan reklamlarında, Angela Ilievski isimli bir müşterilerinin fikir ve deneyimlerine yer veriliyor. Mirror’ın haberine göre, reklamda yer alan bazı cümleler şikayetlere neden oldu.

Reklamın hikayesi: “Paranızı bankada tutmanıza gerek yok”

Reklamda, 63 yaşındaki Ilievski çocukluğundan beri yüksek getiri oranları görerek büyüdüğünü söylüyor. “Bizim zamanımızda insanlar harcamazdı, biriktirirdi.” diyen müşteri, “Günümüzde parayı bankada tutmanın bir anlamı kalmadı çünkü getiri oranları gerçekten aşağılayıcı bir boyutta.” diyor.

Reklama göre Angela; emeklilik birikimiyle Bitcoin, altın ve gümüş aldı. Reklamın kalanında Coinfloor şirketinin sunduklarından bahsediliyor. Kripto para yatırımının riskli olduğunu gösteren kısım ise reklamın en alt köşesinde okunamayacak bir şekilde belirtiliyor.

Coinfloor Reklamı – Kaynak

Şikayetler ne yönde?

ASA, okuyuculardan gelen şikayetler üzerine reklamı iki sebeple incelemeye aldı:

  • Bitcoin yatırımıyla ilişkili risklerin net olmaması,
  • Bitcoin yatırımı yapmanın, risklerine değinilmeden iyi ve güvenli bir şey olarak lanse edilmesi (emekli maaşı, uzun yıllar yapılan birikimlerin Bitcoin’e kolay yoldan yatırmaya teşvik edilmesi).

Coinfloor şikayetleri reddetse de yasak durdurulamadı

Coinfloor, reklamda yazılı olan düşüncelerin tamamen müşterisine ait olduğunu, şirket fikirlerini yansıtmadığını dile getirdi. Aynı zamanda, Bitcoin yatırımının risk taşıdığına dair reklamın en altına yazı yazıldığını belirtti.

ASA, şirketin cevabına karşı çıkarak reklamda yüksek miktardaki paralarla Bitcoin satın almanın güvenilir olduğu mesajının verilmemesi gerektiği konusunda ısrarcı oldu. Reklamın en altında bulunan yatırım riskine dair yazının ise çok küçük harflerle yazıldığı ifade edildi.

Coinfloor CEO’su Obi Nwosu ise Bitcoin teknolojisinin potansiyelleri hakkında doğru bilgi vermek için ASA ile iyi bir diyalog başlatmak istediklerini söyledi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!