Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İsrail’de 3 Kripto Para Şirketine 250 Milyon Dolar Çaldıkları İddiasıyla Dava Açıldı

İsrail’de iki şahıs, Moshe Hogeg ve ortaklarının 2017 ile 2018 tarihlerinde düzenledikleri üç farklı ilk dijital para arzı (ICO) ile yatırımcılardan toplamda 250 milyon dolar değerinde para çaldığı iddiasıyla dava açtı.

Times of Israel’in pazartesi günkü haberine göre Singulariteam adlı girişim sermayesinin eski çalışanları Roee Brocial ve Eran Okashi, bu şirketlerin insanları dolandırdığı iddiasıyla mahkemeye gitti.

Singulariteam’in %70’lik kısmı, hem Stox’un hem Sirin Labs’in kurucusu olan Hogeg’e ait. Adi Sheleg, Ido Saleh Man ve Yaron Shalem sırasıyla %22,5, %5 ve %2,5 oranlarında pay sahipleri. Avishai Ziv Singulariteam, Shmuel Asher Grizim ise Leadcoin’in CEO’luğunu üstleniyor.

Blockchain tabanlı bir akıllı telefon geliştireceğini açıklayan Sirin Labs, Temmuz 2017’de düzenlediği ICO ile 158 milyon dolar toplamıştı. Aynı yıl içerisinde bir tahmin platformu olan Stox 34 milyon dolar, ondan bir yıl sonra ise Leadcoin’in 50 milyon dolar para topladı.

Şirketin eski çalışanları dava açtı

Davacılar, toplanan yaklaşık 250 milyon dolar paranın, şirket kurucularının kişisel harcamaları için kullanıldığını savunuyorlar. Paranın bir kısmının, Tel Aviv’de bulunan W Tower’da aylık kirası 15.000 dolar olan bir daireye harcandığı aktarıldı.

Bu iddia doğrultusunda Hogeg, Sheleg, Sadeh, Shalem, Grizim, Ziv, Singulariteam Holding II ve Singulariteam Ltd. aleyhinde 16.1 milyon dolarlık dava açtılar.

ICO’lara yatırım yapmışlardı 

Davacılar, bu üç şirketin vaatlerine inanarak üç ICO’ya da yatırım yaptıklarını, buna ek olarak ailelerini ve dostlarını da yatırım yapmaya ikna ettiklerini belirtiyorlar.

Amerikan boksör Floyd Mayweather, 2017’de Instagram hesabından Stox’un düzenlediği ICO’nun reklamını yapmıştı. Sirin Labs’in reklamı ise Lionel Messi, Irina Shayk gibi isimler tarafından yapıldı.

floyd-mayweather-stox

Açılan davaya göre bu şirketler, insanlara vadettikleri ürünleri ve projeleri hiçbir zaman geliştirmediler. Şirket kurucularının, bu işletmeleri kripto para sektöründeki regülasyon eksikliğini fırsat bilerek kurduğu ve insanların paralarını çaldığı öne sürülüyor. İddiaya göre davalılar, ICO’lar bittikten sonra şirket hesaplarını boşaltıp, yatırımcıların mali kayıp yaşamasına yol açtı.

Davacılar, yaşadıkları kayıplar ve gördükleri aile baskısı sebebiyle anksiyete ve depresyon ile mücadele ettiklerini belirtirken, yerel haber kaynaklarına konuşan Hogeg’in iddiaları kabul etmediği ifade edildi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!