Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İsveç, Dijital Para Projesi İçin Testlere Başladı

E-Krona isimli bir proje ile, ülkenin itibari para birimi olan Kron’u tamamen dijitalize etmeyi hedefleyen İsveç Merkez Bankası, konuyla ilgili test süreçlerinin başladığını açıkladı. Ölçeknelebilirlik, güvenlik ve hız konusundaki süreçlerin test edileceğini açıklayan yetkililer, bu sürecin ise iki yıl süreceğini ifade etti.

Test aşamasının başlamış olmasının, merkez bankasının bu yönde yapacağı hamlenin netleşmesi olarak yorumlanmaması gerektiğini ifade eden yetkililer, nakit para kullanımının azaltılması yönünde yapılan çalışmalar kapsamında, şu anda gelinen noktanın doğal bir durak olduğuna vurgu yaptı.

Yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

”E-Krona projesi her ne olursa olsun DLT odaklı çözümler ile birlikte fonksiyon gösterecek. Bu noktada teknoloji ile ilgili gereken testlerin yapılması ve teknolojinin uygun olup olmadığının da belirlenmesi gerekiyor. Merkez bankasının yapacağı platform seçimi ne olursa olsun, ödeme alıcı noktalarının DLT gibi alternatif teknolojileri de göz önünde bulundurması ve buna göre hareket etmesi gerekiyor.”

Merkez bankası destekli bu dijital para projesinin aynı zamanda şeffaf olması gerektiğine de vurgu yapan İsveçli yetkililer, kara para aklanmasının ya da vergi kaçırılmasının önlenmesi için de gereken ek güvenlik tedbirlerini test edecek. E-Krona’nın bu noktada geçer not alması, projenin devamı ve ek testler için kilit bir role sahip. İki yıl içinde sonuçların elde edilmesinin ardından, projenin iyice şekilleneceği de gelen haberler arasında yer alıyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment