Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İsviçre Merkez Bankası Yöneticisi: Kripto Para Hala ‘Çok Ham’

İsviçre Ulusal Bankası’nın (SNB) yönetim kurulu üyelerinden olan Thomas Moser, kripto paralar ve Blockchain teknolojisi hakkında yorumlarda bulundu.

İsviçre’nin Zug şehrindeki Kripto Para Vadisi’nde gerçekleşen blockchain konferansında konuşan Moser, ‘devlet destekli dijital para’ fikri hakkında konuştu ancak bu fikri pek de olumlu değerlendirmediğini, kripto para ve blockchain gibi teknolojilerin hala çok “ham” olduklarını söyledi.

Moser konferansta yaptığı konuşmada Blockchain teknolojisinin şu anki durumunu dünyaya “işe yaramaz bir yenilik” kazandırmış CD’lere benzetti:

“Bitcoin’e de buna benzer bir şey olması lazım. İnsanlar yeni bir şeye yalnızca o şey daha iyiyse ya da daha ucuzsa geçiş yaparlar.”

İsviçre’nin merkez bankasına 2010 yılında atanan Moser Blockchain teknolojisinin belli bir potansiyelinin olduğunu düşünüyor. Ancak Moser’a göre Blockchain’den tam anlamıyla verim alınabilmesi için bu teknolojinin günümüze kıyasla çok daha farklı kullanım alanlarında da kullanılıyor olması gerekiyor. Moser, Blockchain teknolojisinin şu anki halini değerlendirdi ve en azından şimdilik olası bir “e-frang” projesine olumlu bakmadığını söyledi.

İsviçre Federal Konseyi’nin üyelerinden olan Johann N. Schneider-Ammann da aynı konferanstaydı ve Blockchain’in bir gün “İsviçre ekonomisine tamamen entegre olacağını” söyledi. Schneider-Ammann, İsviçreli yetkililerin bu teknolojinin barındırabileceği riskler hakkında kapsamlı bir bilgiye sahip olmadığını söyledi ve Blockchain üzerine eğitimler verilmesi gerektiğini vurguladı.

İsviçre genel olarak kripto para ve Blockchain dostu bir ülke olarak biliniyor. Özellikle de ülkenin Zug şehrinde kurulan ve Blockchain, dijital para, fintech gibi alanlardaki faaliyetler için adeta bir merkez haline gelmiş olan Kripto Para Vadisi pek çok kişinin ilgisini çekiyor. BlockShow Europe 2018’de yapılan bir araştırmaya göre Avrupa’da bir Blockchain şirketi kurmak için en ideal ülke İsviçre.

İsviçre Hükümeti Federal Konseyi geçtiğimiz ay devlet destekli bir dijital para oluşturmanın ne gibi risklere ve avantajlara sahip olacağına dair bir rapor hazırlanmasını talep etmişti. Devlet destekli bir kripto para oluşturma fikri Şubat ayında Romeo Lacher tarafından ortaya atılmıştı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment