Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İtalya’daki Finans Otoritesi İki Kripto Para Şirketine Ceza Kesti

İtalya‘nın menkul kıymet otoritesi, kripto paralar üzerinden dolandırıcılık yaptığı düşünülen iki şirketin faaliyetlerini durdurma kararı aldı.

İtalya’daki Menkul Kıymet ve Borsa Ulusal Komisyonu (Commissione Nazionale per le Societa e la Borsa, CONSOB), ABD’deki Menkul Kıymet ve Borsa Komisyonu ile hemen hemen aynı işlevlere sahip. CONSOB, İtalya’daki menkul kıymet piyasasının düzenlenmesinden sorumlu.

CONSOB, yayınladığı bir basın duyurusunda Bitsurge Token ve Green Energy Certificates adlı iki şirketin faaliyetlerini 90 günlüğüne durdurduğunu açıkladı. CONSOB’ın araştırmalarına göre bu projeler aslında Avrupa Birliği dışındaki Avalon Life adlı bir şirkete bağlılar.

CONSOB’ın basın duyurusuna göre Bitsurge Token adlı proje, Facebook üzerinden çeşitli reklamlar yayınlayarak insanları yatırım yapmaya teşvik ediyordu. Yayınlanan bu reklamlara göre insanlar bu proeye yatırım yaparak aylık yüzde 6 ile 13 arasında kar elde edebiliyorlardı. CONSAB’ın araştırmalarına göre ise bu projeye yatırım yapan kişiler, aldıkları tokenları kontrol dahi edemiyorlardı.

Green Earth Certificates adlı proje de Facebook üzerinden tanıtım yapıyor ve insanları yatırıma teşvik ediyordu. Projenin amacı, yağmur ormanlarındaki ağaçların kesilmesini önlemekti. Projenin reklamlarına bakılacak olursa insanlara burada da yüzde 6 oranında kar vaat ediliyordu.

CONSOB’un araştırmalarına göre bu iki proje de aslında insanları dolandırmayı amaçlıyor. Projelerin faaliyetlerini araştıran CONSOB, yatırımcılara vaat edilen şeylerin büyük bir kısmının doğru olmadığını ortaya çıkardı.

CONSOB bundan kısa bir süre önce Malta’daki finans otoritesiyle ortaklaşa bir çalışma yürüttü ve OriginalCrypto adlı bir kripto para borsası hakkında uyarıda bulundu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment