Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Japonya’nın Merkez Bankası Yeni Araştırmasında Merkez Bankası Destekli Kripto Paraları Araştırdı

19 Şubat tarihinde sonuçları yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, Japonya‘nın Merkez Bankası, mevcut parasal sistem içerisinde merkez bankası destekli kripto para birimlerinin (CBDC) rolünü inceledi.

Banka  söz konusu araştırmada CBDC piyasaya sürmenin olası yolları ile yöntemlerini ve bunların varsayımsal sonuçlarını sıraladı. Rapor, CBDC olarak tanımlanan kripto paraları iki kategoriye ayırmakta ve bunların ilki halk tarafından aynı banknotlar gibi erişime açık olanlar ile, sadece yüksek hacimli parasal işlemler için kullanılanlar şeklinde açıklanabilir.

Banka yetkilileri yaptıkları sınıflandırmanın kaynağını ise 2018 yılının Mart ayında Uluslararası Ödemeler Bankası tarafından yayınlanan bir araştırmaya dayandırmakta. İlgili araştırma merkez bankası destekli kripto para birimlerini genel kullanım amacına ve toplu işlemlere göre kullanılan iki gruba ayırmıştı.

Japon Merkez Bankası yetkilileri mevcut sınıflandırma sonrası ikinci türün parasal sisteme yeni çözümler getirmeyeceğini vurgulamakta ve araştırmanın devamında çoğunlukla birinci tipe odaklanmayı sürdürmekte. Raporda dağıtık defter teknolojilerinin ve blockchain’in de token tabanlı bir CBDC için kullanılabilecek alt yapıyı oluşturabileceğine dikkat çekiliyor.

Geçtiğimiz yılın Ekim ayında Japonya’nın Merkez Bankasının Başkan Yardımcısı Masayoshi Amamiya, merkez bankası destekli kripto para birimlerine karşı negatif görüşte olduğunu belirten açıklamalarda bulunmuştu. Bunun yanı sıra çok daha yakın bir zamanda Güney Kore’nin merkez bankası CBDC’lere karşı bir uyarı yayınlamış ve kendisinin asla böyle bir kripto para birimi veya dijital para piyasaya sürmeyeceğini belirtmişti.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment