Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

JPMorgan Uzmanı Bitcoin’in Önündeki Üç Riski Açıkladı

JPMorgan Küresel Piyasalar Genel Müdürü Nikolaos Panigirtzoglou, 2021’de Bitcoin’i (BTC) etkileyebilecek üç temel risk faktörünü sıraladı. Yatırım uzmanına göre bitcoin özellikle piyasadaki genel algıdan, bireysel ve kurumsal yatırımcıların tutumundan ve yasal gelişmelerden olumsuz etkilenebilir.

JPMorgan’ın uzman ismi Nikolaos Panigirtzoglou, CNBC’nin Squawk Alley programına katıldı ve bitcoin fiyatını etkileyebilecek bazı gelişmelerden bahsetti. PlanB gibi bitcoin analistleri fiyatın bu yıl sonuna kadar 100,000 dolara kadar çıkabileceğini söylerken Panigirtzoglou’dan bazı uyarılar geldi.

Herkes 50 bin dolar olmasını bekliyor

Bitcoin’in 30,000 dolara yaklaşması ile birlikte fiyatın Aralık 2021 tarihine kadar 50,000 doları geçebileceğini söyleyen insanların sayısı arttı. JPMorgan analisti bunun bitcoin için bir risk oluşturmaya başladığını açıkladı.

Panigirtzoglou, piyasadaki genel algının “bitcoin’in 50, hatta 100 bin dolara çıkabileceği yönünde” olduğunu söyledi. Analist bunun ardından şu yorumu yaptı:

“Diğer yatırım enstrümanlarına baktığımızda görüyoruz ki piyasada böyle bir beklenti oluştuğunda bu beklenti genelde karşılanmıyor.”

2017’yi anımsatan spekülasyonlar var

JPMorgan analisti, Aralık 2017’deki boğa koşusu ile 2020’deki boğa koşusu arasında bir benzerlik olduğunu söyledi. Panigirtzoglou; bireysel bitcoin yatırımcılarının spekülasyonları baz alıp yatırım yapmaya başladığını ve bunun 2017’yi anımsattığını belirtti. Bitcoin 2017’deki boğa koşusu sonrasında aylar süren bir ayı piyasasına girdi.

Uzman isim sadece bireysel yatırımcının değil kurumsal yatırımcının da buna benzer bir tavır sergilediğini ekledi. Panigirtzoglou’ya göre bitcoin fiyatındaki yükselişi yalnızca “uzun vadeli yatırım planlayan kurumsal yatırımcılara” bağlamak doğru değil. JPMorgan analisti, bu spekülasyonların kurumsal yatırımcıyı da etkilediğini vurguladı.

Bitcoin’i yasal açıdan neler bekliyor?

CNBC’deki programda bitcoin’in henüz kitle kabulü görmediği ve hala ödeme aracı olarak kullanılmadığı dile getirildi. JPMorgan analisti, bu durumun 2021’de de değişmeyeceğini söyleyip bunun yasal regülasyonlara bağlı olduğunu açıkladı.

Panigirtzoglou’ya göre bitcoin hala ödeme aracı olarak görülmese de onu artık dijital altın olarak gören insanların sayısı çoğaldı. Panigirtzoglou “Bitcoin fiyatının artması için onun illa ödeme aracı olarak kullanılmasına gerek yok.” yorumunu yaptı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!