Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kazakistan Başkanı Uluslararası Kripto Para Önerisinde Bulundu

Normalde sorsalar Kazakistan‘ı dijital paralar ile pek bağdaştırmayız. Kazakistan’ın özellikle de ekonomik yapısı hakkında yabancılar tarafından çok bir şey bilinmiyor ancak konu Blockchain sektörüne geldiği zaman Kazakistan epey ön plana çıkıyor. Hatta Kazakistan başkanı Nursultan Nazarbayev G-Global olarak bilinen yeni bir uluslararası kripto para oluşturmak istiyor. Bu epey ilginç bir gelişme olsa da böyle bir paranın ne kadar işe yarayacağı tartışılabilir.

Kazakistan’ın G-Global Önerisi

Pek çok kişi katılıyordur ki uluslararası finans sistemi şu anda aman aman iyi değil. Sizin hangi bölgede yaşadığınızın ve hangi bölgeye para aktarmak istediğinizin bir önemi olmadan, başka bir ülkeye para transfer etmek gayet masraflı olabiliyor. Zaman içinde bu durum iyileşmenin aksine daha da kötüleşti ve para gönderme masrafı artarken, gecikmeler de arttı. Tüm bunlar varken finans sistemine “aman aman iyi değil” demek pek de haksız sayılmıyor. Sistem kusursuz olmasa da ilerleyen yıllarda ne gibi değişiklikler olabileceğini kesin olarak bilmek mümkün değil.

Kazakistan başkanı Nursultan Nazarbayev bu soruna hitap eden yepyeni bir çözüm ortaya koydu. Nazarbayev’in fikri hem basit hem de zarif, en azından kağıt üstünde. Uluslararası çapta para göndermek ve almak için daha modern bir yol sağlamak adına kripto paradan yardım alma fikri gayet mantıklı. Bu fikri gerçekliğe çevirmek ise sanılandan çok daha zor olabilir. Ne de olsa şu anda hatırı sayılır miktarda işlem ücreti ödemeden bunu yapmanın bir yolu yok.

Kazakistan küresel finans yapısını değiştirmek için tasarlanmış G-Global adlı yeni bir “kripto para” fikri sundu. Bu kripto para ödeme ve anlaşma aracı olarak işlev görecek ki bu da spekülasyonu, paralar arası savaşı ve piyasa oynaklığını düşürecektir. Akılda bulundurmak gerekiyor ki bu Bitcoin veya Ethereum gibi bir kripto para değil. Ama onlar gibi olmaması, bir amaca hizmet edemeyeceği anlamına gelmiyor.

Şu anki aşamada böylesine bir kripto paranın nasıl oluşturulacağına dair hiçbir bilgi yok. Böyle bir kripto parayı oluşturmak için Blockchain’den faydalanmak en mantıklı hamle olsa bile bu paranın Blockchain teknolojisine dayanıp dayanmayacağı dahi bilinmiyor. Söz konusu paranın değerinin belirlenmesi konusunda ise görünüşe göre G-Global “belli varlıklar” üzerine dayanıyor olacak. “Belli varlıklar” açıklaması dünyanın en açıklayıcı lafı değil maalesef. Ancak yapacak bir şey yok çünkü Nazarbayev konu ile ilgili henüz daha fazla detay vermiş değil. Bu haliyle bile G-Global fikri ilginç olmaya devam ediyor.

Durup dururken yeni bir küresel para birimi oluşturmak tahmin edilebileceği üzere kolay bir iş değil. Dünya’nın en önde gelen hükûmetleri dahi böyle bir şeyi tek başlarına hayata geçiremeyebilirler. Kazakistan da bu yüzden diğer ülkelerin bu fikri değerlendirmesini ve desteklemesini umuyor. En ideal senaryoda G-Global “merkez bankaları havuzu” tarafından oluşturulacak.

Merkez bankalarına dayalı kripto para fikri hala daha çok ciddi tartışmalara yol açıyor. Küresel bir para biriminin belli bir otorite tarafından kontrol edilmesi, gözetlenmesi de yanlış olacaktır. Çünkü Dünya’daki hiç kimsenin, gezegenin geri kalanındaki diğer herkes adına konuşacak kadar otoritesi yok. Özellikle de iş finans sektörüyse. Bu yüzden de Bitcoin gibi kripto paralar gittikçe büyüyor. Çünkü Bitcoin’i gözetleyen bir otorite yok.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment